Конференція у Варшаві щодо захисту неповнолітніх: зцілитися від байдужості
  • Втр, 21/09/2021 - 13:18

Під час першого дня учасники міжнародної конференції, присвяченої захисту неповнолітніх та уразливих дорослих від сексуального насильства в Церкві у країнах центральної та східної Європи, наголосили на необхідності визнавати помилки, уважно вислуховувати потерпілих та просити у них прощення.

У неділю, 19 вересня 2021 р., у Варшаві розпочалася міжнародна конференція із захисту неповнолітніх та уразливих дорослих від сексуального насильства в Церкві у країнах центральної та східної Європи на тему «Наша спільна місія захистити Божих дітей». У конференції, організованій Папською Комісією Захисту Неповнолітніх у співпраці з Польською Єпископською Конференцією, беруть участь єпископи, священики, настоятелі чоловічих та жіночих чернечих згромаджень, психотерапевти та миряни, що є фахівцями у сфері захисту неповнолітніх.

Захищати незахищених

Під час відкриття конференції Президент Єпископської Конференції Польщі архиєпископ Станіслав Ґондецькі процитував Христові слова з Євангелії від Матея: «Хто приймає дитину в моє ім'я, той Мене приймає. А хто спокусить одного з тих малих, що вірують у Мене, такому було б ліпше, якби млинове жорно повішено йому на шию, і він був утоплений у глибині моря. Горе світові від спокус. Воно й треба, щоб прийшли спокуси, однак горе тій людині, через яку спокуси приходять!» (Мт 18, 5-7).

«Ми зібралися тут, – підкреслив архиєпископ, – щоб зцілитися від байдужості, а ще більше, від недбання про справедливість». Він зазначив, що мова йде не тільки про сексуальне насильство, але й про зловживання владою та сумлінням. «Коли я говорив з постраждалими – додав він, – я часто чув історії, в яких сексуальному насильству передувала маніпуляція, спрямована на отримання необмеженої довіри, а отже, і влади над життям особи, яка є беззахисною супроти таких маніпуляцій».

Маніпуляція, що веде до зловживання

Очільник польського єпископату зауважив, що той, хто зловживає, «часто переконує жертву, що те, до чого він спонукає чи змушує жертву робити, є правильним, поглиблюючи, таким чином, спустошення, яке цей злочин спричиняє не лише у психіці, але й у душі потерпілої особи. Архиєпископ Ґондецькі розповів про кроки, які робить Церква в Польщі в сфері захисту дітей, запобігання зловживанням та вислуховування постраждалих. У кожній дієцезії та чоловічому чернечому згромаджені є делегат, що має завдання приймати заяви від постраждалих та повідомляти про ці випадки.

Отже, процес, за його словами, триває, але існує ризик вважати, «що ми вже багато робимо», натомість потрібно усвідомити, що «перед обличчям надзвичайного болю і великої шкоди, навіть багато героїчних зусиль» залишаються недостатніми». «Ми повинні також чесно визнати, – наголосив він, – що ми допустили багато помилок, а також знехтували тими, хто постраждав у Церкві. Однак це визнання правди не повинно привести нас до песимізму чи відчаю. Необхідне душпастирське навернення, про яке говорить Папа Франциск, зміна думок та дій, пріоритетом яких є приймати та захищати дитину та допомагати постраждалим».

Глибока пошана до постраждалих

На необхідності душпастирського навернення наголосив також Голова Папської Комісії Захисту Неповнолітніх кардинал Шон Патрік О’Меллі. Він зазначив, що вислуховуючи постраждалих, потрібно проявляти глибоку пошану й просити у них пробачення від імені Церкви, хоча прощення, за його словами, це складний процес, який вимагає часу і зусиль.

Програма першого дня конференції завершилася двома свідченнями постраждалих від зловживань з боку духовенства.