Конференція з біоетики у парафії УГКЦ м. Вінниці
  • Чтв, 26/09/2013 - 13:37

20 та 21 вересня у парафії Покрова Пресвятої Богородиці, УГКЦ м. Вінниці, відбулася конференція з біоетики на тему «Природне планування – здорова сім’я». Конференцію проводила п. Аліна Тарас (з м. Одеси), ліценціат з біоетики, що радо відгукнулася на запрошення отців Воплоченого Слова, що опікуються парафією.

Сучасне суспільство, з усім його технічним, економічним, соціальним та ін. прогресом, все менше і менше уваги звертає на духовність. Саме це спричиняє зменшення чутливості до гріха. Від цього найбільше страждає найменш захищена ланка соціального ланцюга – це сім’я. Але сім’я у найповнішому значенні цього слова, не просто як співжиття чоловіка та жінки (інше виключається), але як союз любові, оснований на Христі, з’єднаний Богом і благословенний Церквою.

Тому Церква, як інституція, метою якої є провадити своїх вірних до Бога, не може мовчати на свідоме та цілеспрямоване нівелювання цінності християнського подружжя і не реагувати на прагнення знищити інститут сім’ї. А найкращим методом боротьби є виховання та формування свідомих та інтелектуально обізнаних християн.

Саме з цією метою, у парафії Покрова Пресвятої Богородиці, УГКЦ м. Вінниці, була організована конференція з біоетики на тему «Природне планування – здорова сім’я». Перша її частина мала за основу розкрити головну суть того, чому Бог кличе людей до подружжя. У вступі с. Марія Неустанної Помочі, СГДММ, розкрила суть відношення між батьками та дітьми, на основі Святого Письма та послань Пап Римських. Далі п. Аліна Тарас, головний доповідач конференції, висвітлила наступні теми: «Відповідальність батьківства», «Батьківство – дар Божий», а на завершення першого дня, всі присутні переглянули науковий фільм «Звідки беруться діти».

Друга частина, що тривала наступного дня, була більш практичною, бо розкривала питання «Плідність – дар і завдання». Ключовими темами тут були «Штучні неморальні методи контрацепції – пряме переривання запліднення», яка розглядала проблеми контрацепції та аборту, а також «Натуральні методи розпізнавання плідності», що включала вивчення симптотермального методу та карти плідності.

«Народження дитини – це Ласка Божа, але це й велика відповідальність батьків. Тому, на конференції досить велику увагу було приділено природному плануванню сім’ї, яке надає можливість  зберегти здоров’я жінки, народжувати здорових дітей... Такі зустрічі та конференції вкрай необхідні для збереження подружніх відносин, моральних цінностей та Божих заповідей...» (Тетяна, 39 років).

«Доповіді були доступні та змістовні. Багато інформації цікавої, як для сімей, так і для жінок – в цілому, щоб слідкувати за своїм здоров’ям» (Світлана, 41 рік).

«Враження від конференції позитивні, інформація дуже корисна, а особливо для молоді... Загалом вдячна священикам що організували нам таку зустріч» (Олена, 23 роки).

«Природне планування сім’ї – це актуальна тема молодих сімей і тих молодят, які планують сім’ю. Такі науки нам потрібні, як пожива для планування здорової сім’ї. Особливо цінно є для молодих дівчат, готуватись заздалегідь до подружнього стану. Навчитися відчувати і аналізувати свій організм методом спостереження і ведення карти плідності. Це дуже простий і ефективний метод подружніх відносин.

Вивчаючи свій організм, молода дівчина пізнає себе. Важливо є також щоб чоловік (або хлопець) підтримував і з розумінням ставився до методу природного планування сім’ї. Подружжя починає свій шлях здорової сім’ї і це – Божа благодать...» (Тетяна, 37 років).

Сподіваємося, що учасники даної конференції отримали хоча б основу знання, яке повинні надалі поглиблювати та впроваджувати у своє повсякденне життя. Нехай Господь помножить Свою благодать святого та праведного життя для всіх учасників конференції, а всім організаторам і тим, що допомагали у її проведенні, а також доповідачу п. Аліні, нехай додасть натхнення та сили продовжувати голошення Слова Божого у світі.

Прес-центр Парафії