Конференція з нагоди 150 річчя від дня народження Григорія Хомишина
  • Птн, 31/03/2017 - 11:24

Івано-Франківський Богословський університет ім. св. Івана Золотоустого спільно з Прикарпатським національним університетом ім.Василя Стефаника 30 березня організували Всеукраїнську науково-практичну конференцію “Блаженний єпископ Григорій Хомишин в релігійно-церковному і громадсько-культурному житті України”.

Розпочав конференцію ректор Івано-Франківського богословського університету протоієрей Олександр Левицький, запросивши всіх до спільної молитви. Далі священнослужитель звернувся до присутніх словами блаженного владики Григорія: “З єпископа можна здерти мітру, відібрати відзнаки і окраси його достоїнства, можна його вкинути до в’язниці і закути в кайдани, однак самого достоїнства і влади його ніяка сила світу цього не може йому відібрати…”

Після короткого вступу до слова запросили Йосафата (Мощича) єпископа помічника Івано-Франківської архиєпархії. Владика звернувся до присутніх зі словами подяки за те, що зголосились взяти участь в заході, а також побажав всім продуктивної праці.

На конференцію прибув і владика Василь (Івасюк) – єпарх Коломийсько-Чернівецький, який звернувся до присутніх з короткою промовою, де описав працю Григорія Хомишина на Коломийщині.

“На початку ХХ ст. Коломия була досить потужним москвофільським центром. Народ був малоосвічений, релігійне життя занедбане. Церква в Коломиї вміщала 1000 вірних, але присутніми на Службі було заледве кілька десятків осіб. В таких обставинах о. доктор Григорій Хомишин прийняв душпастирство в Михайлівському храмі з великою тривогою. Два роки душпастирського служіння були періодом тяжкої праці. Коломияни на початках майже не розуміли священика-патріота, але завдяки його палким проповідям вірні позбувалися упереджень до нього і дійшли до самоусвідомлення, що вони є українцями Володимирового хрещення. Правда, він мав звичай говорити так: “Хто має належно вироблене поняття про Бога і хто Його любить, той мусить бути добрим громадянином”. Мабуть, тому, коли 1902 року отець Григорій покидав Коломию, його на залізничному двірці зі сльозами на очах, щирою подякою на устах прощав здвиг коломиян.”

До слова також запросили ректора Прикарпатського університету Ігора Цепенду, викладача Богословського та Прикарпатського університетів Єгришія Олега та викладача Чернівецького національного університету Олександра Руснака, який є родичем владики Хомишина.

Пан Олександр виголосив доповідь, в якій зробив короткий екскурс працями про владику Григорія, що описують практично всі події з життя блаженного єпископа. Також доповідач зазначив, що найменш дослідженим є дитинство та формація майбутнього єпископа, адже практично всі автори подають інформацію взяту із розповідей владики про себе. Саме тому він, як родич під власною відповідальністю розповів про дитячі та юнацькі роки Григорія Хомишина.

Доцент кафедри історії та політології Прикарпатського університету Андрій Королько виголосив доповідь на тему: “Інтронізація владики Григорія Хомишина”.

Представили на коференції й пересувну виставку “Блаженний Григорій-Хомишин у релігійно-церковному та глядацько-культурному житті України”. Умовно виставку можна поділити на три періоди: австрійський, польський та російський. Слід зазначити, що діяльність владики Хомишина в часі польського періоду була найбільш продуктивною, хоч спецлужби Польської держави уважно стежили за діяльністю архієрея.

Наступним доповідачем була Андрея (Маслій), приналежна до згромадження сестер мироносиць. В своїй доповіді сестра закцентувала на темі: “Хресний Шлях владики”, розповівши про період ув’язнення архієрея. Вищесказане було підкріплене презентованими на мультимедійній дошці фотокопіями витягів із кримінальних справ, які порушували проти владики Григорія Хомишина.

Ректор Богословського університету подякував всім за присутність, після чого Кир Василій (Івасюк) від імені митрополита Володимира (Війтишина) нагородив учасників конференції ювілейними медалями та подячними грамотами з нагоди 150-ліття з дня народження Блаженного священномученика Григорія Хомишина.

Після представлення доповідей була організована праця в групах, де студенти Богословського університету разом із гостями мали можливість детальніше дізнатись про певні періоди біографії єпископа.