Конгрегація для Східних Церков про вбивство отця Франсуа Мурада в Сирії
  • Втр, 25/06/2013 - 17:58

Кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конгрегації для Східних Церков, разом із керівниками та співробітниками Конгрегації висловили Патріархові сиро-католицької Церкви Ігнасу Юсефу ІІІ Юнану, Кустодії Святої Землі та всім сирійським вірним глибоке співчуття з приводу жорстокого вбивства отця Франсуа Мурада, монаха-пустельника сиро-католицької Церкви. За нього та за незліченні жертви конфлікту в Сирії, як також за викрадених єпископів, священиків та мирян, в каплиці Конгрегації для Східних Церков була проведена молитва.

У комюніке ватиканського відомства, оприлюдненому у вівторок 25 червня, наголошено, що черговий епізод невиправданого насильства, повинен промовити до сумління відповідальних за воюючі сторони та до міжнародної спільноти, щоб, як багато разів закликав Папа Франциск, замовкла зброя і, нарешті, розпочався час справедливого примирення, спрямованого на майбутнє у мирі.

Як часто стверджувавпокійний о. Мурад, бажанням християн Сирії та всього Близького Сходу є мати можливість і надалі залишатись на місцях, де пролунала перша благовість спасіння, виявляючи у повсякденності маленьких жестів обличчя Ісуса Христа.

Отцеві Франсуа Мурадові було 49 років. Він отримав духовну формацію в Кустодії Святої Землі, тобто Провінції Отців Францисканців у Святій Землі, а потім став засновником нової монашої спільноти сиро-католицької Церкви, яка спиралась на аскезі святого Симеона Стовпника, збудувавши монастир та розпочавши формацію молоді. З початком громадянської війни в Сирії, монастир був зруйнований внаслідок бомбардувань, і о. Франсуа, задля безпеки відіславши до рідних домів молодь, яка проходила формацію в монастирі, залишився сам, а потім переїхав до францисканського монастиря святого Антонія, де разом з іншими священиками та черницями надавав допомогу потребуючому населенню, як християнам, так і мусульманам.

23 червня, під час нападу на монастир ісламських бойовиків, намагаючись захистити черниць та вірних, які знайшли там притулок, О. Франсуа Мурад був жорстоко вбитий.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va