Конгрегація католицької освіти: матеріали для втілення освітнього пакту
  • Пон, 04/10/2021 - 13:03

Конгрегація католицької освіти пропонує деякі напрямні та матеріали, спрямовані на підтримку місцевих ініціатив, що черпають натхнення з Освітньо-виховного пакту, започаткованого Папою Франциском. Темі освіти буде присвячена міжрелігійна зустріч, що відбудеться у Ватикані 5 жовтня.

Глобальний освітньо-виховний пакт, який започаткував Папа Франциск у вересні 2019 року, і надалі знаходить відгомін у всьому світі, незважаючи на різні труднощі. Пандемія Covid-19 завадила проведенню міжнародної зустрічі на тему «Відновлення освітньо-виховного пакту», запланованої на 14 травня 2020 року, однак започатковуються різні місцеві ініціативи, що набувають вагомого значення на різних інституційних рівнях. Для того, аби підтримати ці ініціативи, Конгрегація католицької освіти вирішила запропонувати деякі напрямні та матеріали. Про це повідомляється у комюніке цієї установи, оприлюдненому у п’ятницю, 1 жовтня 2021 року.

Матеріали для місцевих ініціатив

Конгрегація пропонує три інструменти: вадемекум, що є посібником із впровадження Освітньо-виховного пакту, призначений для освітян; книжка «Освіта між кризою та надією», опублікована Ватиканським видавництвом, в якій описано п’ять основних тем Освітньо-виховного пакту (міжрелігійний та міжкультурний діалог, гідність та права людини, культура миру та громадянства, братерство та співпраця, технології та цілісна екологія); і зразок угоди, який може бути використаний на місцевому рівні для залучення різних сторін у втілення Освітньо-виховного пакту.

Міжрелігійна зустріч, присвячена освіті

Публікація цих документів п’ятьма мовами на офіційному веб-порталі Глобального освітньо-виховного пакту (https://www.educationglobalcompact.org/) запланована на 5 жовтня 2021 року. Цього ж дня у Ватикані відбудеться міжрелігійна зустріч на тему «Релігії та освіта: до глобального договору про освіту». Ця подія, в якій візьмуть участь близько двадцяти представників різних релігій з усього світу, має на меті сприяти відкритішій та інклюзивнішій освіті, здатній до терплячого слухання, конструктивного діалогу і взаєморозуміння.