Конклав (Редакторська Колонка Генерального Директора)
  • Пон, 11/03/2013 - 11:55

В очікуванні на початок, а особливо, на завершення Конклаву, який обере нового Папу, своїми думками про значення цієї події зі слухачами Папської радіостанції ділиться Генеральний Директор о. Федеріко Ломбарді:

Значною більшістю голосів кардинали призначили дату Конклаву на наступний вівторок. Отож, вони почуваються готовими, щоб розпочати вирішальний крок назустріч обранню нового Папи. Спільні роздуми від час загальних зібрань, інформація, якою вони обмінювалися, розмови з метою окреслення особистих та відповідальних суджень про найпридатніших осіб для великого завдання, осягнули, таким чином, до першого етапу зрілості. Від вівторка діло розпізнавання стане ще вимогливішим, тому що під час голосувань, певною мірою, виявиться “рівень” згоди, яку можна осягнути щодо тієї чи іншої конкретної особи. І так триватиме аж до обрання.

Це доволі вражаюче, коли подумаємо про саму в собі надлюдську відповідальність, яку буде покладено на людину! Мова йде не лише про те, щоб добре управляти складною інституцією, але ще більше про те, щоб спрямувати релігійний, духовний та моральний шлях найчисельнішої спільноти віруючих, поширеної на різних континентах, і за якою уважно, з позитивними очікуваннями, а іноді також і з негативним наставленнням, спостерігають численні наші сучасники, шукаючи сенсу свого існування. Євангеліє слід звіщати крізь усі часи, для спасіння усіх, аж до кінців землі.

Тому, Конклав є подією, сенс якої можна справді зрозуміти, і яку можна щиро пережити лише в перспективі віри. Двоє свідків попередніх конклавів дали нам сильне та незабутнє свідчення цього. Папа Войтила розглядав картину Страшного суду Мікеланджело (намальовану на стіні Сикстинської каплиці) у своїй поемі: «Римський триптих»: «Всі речі є оголеними та відкритими перед Божими очима», «прозорість діянь, прозорість сумлінь». «Ти, Який все наповняєш – вкажи!». «Він вкаже». А майбутній Папа Ратцінгер так прокоментував цей уривок: «Спадщина ключів, дана святому Петрові... Віддати ці ключі у вірні руки – ось в чому полягає велика відповідальність в ці дні».

Тепер же той, який своїм надзвичайним зреченням змусив кардиналів знову переступити поріг Сикстинської каплиці, щоб перед історією розпізнавати, в які руки ввірити ключі, перебуває з нами, мовчазно, але глибше та усвідомленіше, ніж кожен з нас, в молитві: «Духу Божий, Ти, що все наповняєш – вкажи!»

Отець Федеріко Ломбарді, ТІ
Генеральний Директор Радіо Ватикану

Джерело: Радіо Ватикан