Копія Ліської чудотворної ікони на парафіях Жидачівщині
  • Втр, 14/08/2018 - 22:25

З 29 липня 2018 року в церкві св.вел. Дмитрія  с. Вільхівці, молебнем до Пресвятої Богородиці розпочалося перебування копії Ліської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці (оригінал  знаходиться в катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці, що у м. Стрию) в Жидачівському деканаті.

Цей образ Богородиці з Дитям належить до типу Одигітрії. Однак виділяється тим, що не Богородиця, як часто малювали майстри, а Дитя Ісус тримає білу трояндоподібну квітку у правій руці. "Ісус з квіткою є відомим явищем для західноєвропейських образів Пресвятої Богородиці від часу Ренесансу, однак в українській іконографії Богородиці з Дитям у XVII — на поч. XVIII ст. ця деталь не характерна. Характерно особливістю є нарисований декор у вигляді квітки на стеблі з листками на вбранні Марії, намальовано посріблені, з декором митроподібні корони на головах Богородиці й Ісуса. Лівою рукою Ісус притримує велику білу сферу, оперту на коліно". Сфера символізує - владу Ісуса, земну і небесну.

Мета привезення ікони на наші парафії:

1. Молитва за мир і любов в Україні, на наших парафіях та в сім'ї.

2. Плекання набожності до Пресвятої Богородиці.

3. Ознайомлення парафіян із історією Ліської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці, яка знаходиться в церкві Успіння Пресвятої Богородиці, м. Стрий.

4. Створення можливості помолитися біля ікони хворим парафіянам, які не мають змоги приїхати на молитву до катедрального храму.

Протягом перебування ікони парафіяни  щодня молилися біля неї, адміністратор парафії о. Василь, ознайомив парафіян із відомими історичними подіями та чудами, які пов'язані із цією іконою. Відбулася процесійна хода з іконою по селі 29 липня Вільхівці, а 12 серпня по селі Пчани. Під час молитовної ходи, парафіяни співали пісні до Богородиці, біля визначених дворів парафіян сходились найближчі сусіди і священики, а саме адміністратор парафії о. Василь Попик (у селі Вільхівці із сотрудником церкви св. вел. Дмитрія о. Ігорем Марусином, а в селі Пчани з о. Романом Бєганом, який родом із цього села) читали Євангеліє та благословляли присутніх іконою.  Молитовна хода в с. Пчани не оминула і господарства частого жертводавця парафії, фермера п. Богдана Деньковича, помолилися за нього, його сім'ю та працівників. Молитовний похід селом закінчився молитвою до Богородиці і розповідю адміністратора парафії на основі матеріалів із архіву сайту Стрийської Єпархії про особливості відпустів які вже відбулися біля Ліської ікони.

У вівторок 14 серпня, після Літургії, ми попрощаємося з іконою, але Пресвята Богородиця завжди з нами. Наступне село яке буде приймати ікону с. Тейсарів.