Королева Нідерландів виступила на захист християн Брунею
  • Птн, 25/01/2013 - 00:00

Королева Нідерландів Беатрікс у ході дводенного візиту в Бруней у зв'язку з питаннями розширення економічного співробітництва двох країн торкнулася проблеми переслідування християнської меншості в цій ісламській державі.

 

Королеву Нідерландів супроводжували кронпринц Вільям-Олександр, принцеса Максіма, а також торгівельна делегація, що складається з представників голландських компаній. Прийом королеви відбувся в найбільшому в світі палаці, де королева зустрілася з 66-річним султаном Брунею Хасаналом Болікіахом і його сім'єю.

 

Однією з основних тем для обговорення було питання розширення співпраці енергетичного гіганта - компанії Shell з газо- і нафтовидобувними компаніями Брунею, і ніхто не очікував, що королева в ході зустрічі зачепить делікатну тему порушення прав християн.

 

Напередодні візиту королеви голландська група з захисту прав християн Open doors оголосила про плани султана ввести в країні «ісламське кримінальне право», що явно загрожує ускладненням становищі християнської меншини, особливо тих, хто перейшов в християнство з ісламу.

 

«Церкви в Брунеї зобов'язані пройти реєстрацію, однак запити на реєстрацію часто ігноруються, - описує ситуацію Open doors, яка підтримує тісні контакти з місцевими християнськими громадами. - Зареєстровані церкви строго контролюються, служби відвідують урядові фіскали. Заборонено приймати в церкві місцевих громадян, які бажають прийняти християнство».

 

У разі порушення правил, церкві загрожує закриття і, можливо, арешт пастора. «Зважаючи на ці причини, віруючі з мусульманським минулим часто змушені перебувати в ізоляції і не можуть відкрито сповідувати свою віру», - уточнює Open doors.

 

У країні заборонене перебування фахівців з-за кордону, які сповідують християнство. Заборонено ввозити Біблії.

 

Жорсткість законів щодо християн Брунею є частиною більш глобальної політики, розпочатої султаном ще в 1991 р., коли він ввів офіційну ідеологію під назвою «Малайська ісламська монархія», згідно з якою монархія є головною захисницею віри.

 

Дану ідеологію також розглядають як відповідь проти закликів до демократії і засіб для відчуження влади впливової громади китайців та репатріантів, багато з яких є християнами.

 

На 400 000 населення Брунею припадає 40 000 християн. У рейтингу країн, в яких християни піддаються гонінням найбільшою мірою, складеному Open Doors, Бруней посідає 28 місце з 50.

 

Іслам суннітського напрямку сповідує 68% населення; 14% сповідують буддизм, 10% - протестанти і католики, 10% - прихильники традиційних язичницьких культів. Католицька Церква з 1997 р. має в Брунеї дієцезію в ранзі апостольської префектури, кількість католиків наближається до 11 тис. осіб. Є 3 католицькі парафії. Протестанти представлені Англіканською, Методистською і Євангелистською церквами. У країні є також громади адвентистів.

 

За матеріалами sedmitza.ru