Королева Швеції: разом запобігати зловживанням щодо неповнолітніх та жінок
  • Птн, 29/11/2019 - 10:14
Королева Швеції Сільвія в інтерв’ю для VaticanNews розповіла про досягнення та виклики, які стоять перед тими, хто бореться проти зловживань над неповнолітніми.

Серед тем 32-ї апостольської подорожі Папи Франциска у Таїланд та Японію, яка нещодавно завершилась, окреме місце було відведено питанню торгівлі людьми та зловживань над жінками й дітьми, що, як було підкреслено, нівечить автентичну гідність людської особи. Вже під час своєї першої промови у Бангкоку та в інших офіційних промовах, Папа виявив свою стурбованість з причини такого роду зловживань та висловив подяку уряду Таїланду та різним організаціям і особам за всі зроблені зусилля у протидії цим жахливим формам насильства. А пригадуючи про 30-ий ювілей Конвенції ООН про права дитини, Святіший Отець закликав усіх «діяти рішуче, наполегливо та швидко у справі захисту дітей, їх соціального та інтелектуального розвитку».

Заанґажування королеви Швеції

В цьому напрямку трудиться також й королева Швеції Сільвія, яка, зокрема, протягом 20-ти років, починаючи від заснування Фундації «World Chilhood Foundation» робить великий внесок у пошук засобів запобігання і протидії сексуальному насиллю над найменшими. Як розповіла королева, багато вдалося осягнути, дякуючи співпраці з правоохоронними органами та центрами захисту. Задля таких старань на користь неповнолітніх її було запрошено взяти участь у Симпозіумі на тему гідності дитини в цифровому світі, що 14-15 листопада цього року відбувався у Ватикані.

Симпозіум у Ватикані

Висловивши подяку Святішому Отцеві за те, що запросив так багато експертів до Ватикану, аби обговорити важливі питання, які сьогодні турбують багатьох людей, королева Сільвія зазначила, що 20 років тому майже ніхто серйозно не займався питанням сексуального насильства над дітьми. Власне з цієї причини, вона засновувала «World Chilhood Foundation», щоб зробити свій внесок для протидії цим злочинам. «Це дуже сумне питання, але тепер усі наважуються говорити про це, і тому, якщо про це говориться, то можна змінити ці речі», – додала королева, наголошуючи на тому, що їй було надзвичайно приємно бачити, як різні релігійні лідери, прийнявши запрошення Папи, зібрались у Ватикані для того, аби обговорити між собою ці болючі проблеми. На її переконання, така зустріч є для них надзвичайно потрібною, адже вони не лише можуть якимось чином впливати на політиків у своїх країнах, а й підвищувати вразливість щодо питання захисту неповнолітніх у шкільних середовищах та серед вихователів, таким чином, сприяючи захисту дітей перед можливими небезпеками страшних зловживань.

Прогрес у справі захисту неповнолітніх

Одне із запитань стосувалось прогресу у справі захисту неповнолітніх за останніх 20 років. Як зазначила королева Швеції, останнім часом дуже багато людей та організацій заанґажовані у справу запобігання та протидії насиллю над дітьми. Вона виокремила, зокрема, успішність програми «NetClean», яка була запропонована для того, аби сприяти виявленню відповідальних за акти зловживань. Мова йде про програмне забезпечення, випрацюване в Швеції, яке встановлюється у комп’ютери організації, щоб виявити тих осіб, які через пошукові системи шукають чи завантажують з мережі матеріали педофілійного змісту, надсилаючи повідомлення до відповідних правоохоронних органів. Тепер цією програмою користуються у приблизно 110-ох країнах і завдяки їй вже було викрито чимало осіб, які зловживали неповнолітніми.

Окрему увагу, за словами королеви, заслуговує мережа центрів захисту дітей, яку називають «Barnahus». Лише у Швеції існує понад п’ятдесят таких центрів. Оскільки дитина, яка зазнала сексуального насильства, повинна знову і знову розповідати свою болючу історію, іноді, вісім-дев'ять разів, що є, звичайно, великим стресом для неї, її привозять в один із центрів захисту, де є фахівці, психологи, яким вона у відповідний для дитини спосіб може розповісти про те все, що з нею трапилось. Це все знімається на відео, яке використовують під час процесу, аби дитину не піддавати повторним стресам та не змушувати її свідчити перед суддями у трибуналі, а якщо у судді виникають додаткові запитання, то він може приїхати до центру та порозмовляти з дитиною в присутності психолога чи правоохоронців.

Перспективи на майбутнє

А відповідаючи на запитання про майбутні кроки, які слід зробити у справі сприяння гідності дітей у цифровому світі, королева Швеції зазначила, що у час Інтернету, коли все відбувається з неабиякою швидкість, виникає проблема кордонів та анонімності, адже часто у мережі ми не знаємо, хто є автором тієї чи іншої дії зловживань. «Тому, я б сказала, що сьогодні ситуація набагато серйозніша, оскільки існує багато країн, де розвивається Інтернет, в Африці, в латинській Америці, де тепер також користуються Інтернетом, і, звичайно, це збільшує небезпеку для дітей», – додала вона, наголошуючи, що перед таким великим викликом усім нам треба щось робити. Саме з цієї причини Папа Римський запросив представників Facebook, Google та Amazon у Ватикан, щоб усі могли усвідомити, що тепер ми всі повинні зробити свій конкретний внесок. «Ми повинні змінити цю ситуацію. Недостатньо змінити закони, прийняті у багатьох країнах щодо захисту дітей. Тепер усі повинні вжити відповідних заходів і робити це разом», – підсумувала королева Швеції Сільвія.