Коронавірус – привід для закриття церков після пандемії?
  • Нед, 14/06/2020 - 17:27

Державний департамент США попереджає, що уряди деяких країн можуть використовувати коронавірус для закриття церков та інших місць культу також після пандемії. Захист здоров'я громадян може стати інструментом боротьби з релігією.

Так вважає Сем Браунбек, надзвичайний американський посол у справах релігійної свободи, вказуючи, що такі висновки можна зробити із дуже радикальних обмежень щодо релігійних установ, запроваджених під час пандемії. Водночас він нагадує, що у багатьох країнах віруючих навіть стигматизували та відкрито звинувачували у поширенні коронавірусу, з чим не можна погодитись.

Особливо непокоїть американську Комісію з питань міжнародної релігійної свободи (USCIRF) ситуація в Китаї та Ірані, де посилилися переслідування релігійних меншин. У першій із цих країн однією з вимог щодо відновлення церков після пандемії є зобов’язання проголошувати «патріотизм». Хвилює також ситуація мусульман-уйгурів. Повідомлялося про застосування тортур щодо них, примусове відречення від віри та примусові роботи в таборах.

Вболіваючи за цю ситуацію, Сем Браунбек сказав, що це може бути попередній перегляд того, як виглядатиме утиск у віртуальній поліцейській державі, де всі релігійні практики будуть заборонені. Він також висловив занепокоєння з приводу погіршення становища християн у Нігерії та відсутності ефективної реакції місцевої влади на ісламський терор. Сем Браунбек закликав уряди всього світу звернути особливу увагу на дотримання релігійної свободи під час виходу з пандемії.