Короткі біографії святих, канонізованих 14 жовтня
  • Пон, 15/10/2018 - 11:54

Ким були семеро нових святих, яких канонізував Папа Франциск?

У неділю, 14 жовтня 2018 р., Папа Франциск очолив на площі Святого Петра у Ватикані Святу Месу, під час якої зарахував до лику святих сімох блаженних Католицької Церкви. Ким були ці наші небесні заступники та приклад для наслідування у здійсненні загального покликання до святості.

Святий Папа Павло VI

Джованні Баттіста Монтіні, народився в Кончезіо на півночі Італії 26 вересня 1897 року. Отримав пресвітерські свячення як дієцезальний священик 29 травня 1920 року. У 1937 році призначений Заступником Державного Секретаріату. Під час другої світової війни надавав підтримку переслідуваним, зокрема, євреям, займався розшуками пропалих безвісті. Був також Державним Про-Секретарем із загальних справ, а 1954 року призначений Міланським Архиєпископом. Особливу увагу присвячував дбанню про відкинутих за борт суспільного життя. Святий Іван ХХІІІ 1958 року ввів його до Колегії Кардиналів, а 21 червня 1963 року обраний Наступником святого Петра, взявши ім’я Павло VI. Серед численних ініціатив його понтифікату – продовження і завершення Другого Ватиканського Собору та впроваджування в життя його постанов, Апостольські подорожі, розвиток екуменічного та міжрелігійного діалогу. Написав 7 енциклік та чимало Апостольських напоумлень. Після короткої недуги відійшов до вічності 6 серпня 1978 року. Папа Франциск проголосив його блаженним 2014 року.

Святий Оскар Арнульфо Ромеро Ґальдамес

Оскар Арнульфо Ромеро Ґальдамес народився 15 серпня 1917 року в Сьюдад-Барріос в Сальвадорі. У 1942 році отримав пресвітерські свячення. Протягом 20 років служив парохом в дієцезії Сан-Міґель, а 1970 року призначений єпископом-помічником Сан-Сальвадору, згодом – Ординарієм Сантьяґо-де-Марія та 1977 року – Архиєпископом Сан-Сальвадору. В той час в країні вибухнула серйозна політична криза, яка вилилася в громадянську війну. Перед обличчям насильства проти найслабших та вбивств священиків і катехитів виявив непересічну мужність, а 24 березня 1980 року був застрелений під час служіння Святої Меси. В 2015 році проголошений блаженним у Сан-Сальвадорі.

Святий Франческо Спінеллі

Франческо Спінеллі народився в Мілані на півночі Італії 14 квітня 1853 року, а 1875 року отримав свячення в Берґамо. Перебуваючи в Римі, отримав натхнення започаткувати спільноту жінок, які присвятять своє життя Господеві, присутньому в Пресвятій Євхаристії. Вже 1882 року, в співпраці з Катеріною Коменсолі, в Бергамо була заснована перша спільнота Сестер Адорації. Серйозні випробування, які він переносив з геройською вірою, безумовним послухом та щирим прощенням, змусили священика залишити Берґамо. Прийнятий в дієцезії Кремони продовжив дбати про розвиток заснованого ним згромадження, завданням якого було «черпати палаючу любов зі служіння та адорації Пресвятої Євхаристії та виливати її на найбідніших». Він сам звершував свій життєвий шлях навколішки перед Найсвятішими Тайнами та серед ближніх, в яких розпізнавав присутність Ісуса. Отець Францческо Спінеллі відійшов до вічності 6 лютого 1913 року, а проголошений блаженним 21 червня 1992 року.

Святий Вінченцо Романо

Вінченцо Романо народився в Торре-дель-Ґреко поблизу Неаполя в південній Італії 3 червня 1751 року. В 1775 році став священиком і служив на батьківщині. Його служіння відзначалося особливою уважністю до найостанніших і дбанням про виховання підлітків і молоді. У червні 1794 року Торре-дель-Ґреко було майже цілковито знищене потужним виверженням Везувію. Отець Вінченцо став душею матеріального і, насамперед, духовного та морального відродження громади. Відійшов до вічності 20 грудня 1831 року, а блаженним 1963 року його проголосив Папа Павло VI.

Свята Марія Катеріна Каспер

Марія Катеріна Каспер народилася 26 травня 1820 року в Дернбасі, Німеччина, в селянській родині. З дитинства працювала в полі, відзначалася непересічною фізичною силою. В цих обставинах відчула покликання заснувати чернечу спільноту, що служитиме представникам найнижчих суспільних класів. Тому 1848 року відкрила перший дім «Убогих Служебниць Ісуса Христа», де приймала убогих свого краю. Нове Згромадження швидко розросталося і поширилося за межі Німеччини, а навіть і Європи, досягнувши Американських континентів та, згодом, Індії. Уражена інфарктом, сестра Марія Катеріна упокоїлася в Бозі 2 лютого 1898 року, а блаженною 1978 року її проголосив Папа Павло VI.

Свята Насарія Іньяція від Святої Терези

Насарія Марч Меса народилася в столиці Іспанії Мадриді 10 січня 1889 року. Згодом її сім’я переїхала до Мексики, де дівчина пізнала Згромадження Сестер, які служили покинутим літнім людям, до якого вступила 1908 року. Після складення перших чернечих обітів, 1911 року переїхала на служіння до Болівії. Перед обличчям важкої соціальної ситуації відчула спонуку заснувати Згромадження Сестер Місіонерок Круціаток Церкви для служіння бідним і захисту прав жінок. Пережила серйозні загрози для життя як в Болівії, так і в Іспанії під час громадянської війни. В 1942 році переїхала з Іспанії до Буенос-Айреса, де задля погіршення стану здоров’я померла 6 липня 1943 року. Святий Іван Павло ІІ 1992 року проголосив її блаженною.

Святий Нунціо Сулпріціо

Нунціо Сулпріціо народився 13 квітня 1817 року в Пескосансонеско на сході центральної Італії. Осиротівши, маючи шість років, був виховуваний бабусею, яка навчила його шукати відраду в Ісуса, присутнього в Пресвятій Євхаристії, та призиваючи Пречисту Діву Марію. Після смерті бабусі Нунціо почав працювати підмайстром в кузні дядька. Важкі умови праці та погане ставлення спричинилися до того, що юнак захворів на туберкульоз кісток. Переїхавши до Неаполя, потрапив до військово госпіталя, де врешті зміг прийняти перше Святе Причастя. Перебування в лікарні тривало 21 місяць. Не зважаючи на свої страждання, втішав і допомагав інших терплячим. Після загострення хвороби, упокоївся в Бозі 5 травня 1836 року, маючи лише 19 років. Папа Лев XIII, визнаючи 1890 року геройський вимір його чеснот, запропонував Нунціо як приклад для молоді, а святий Папа Павло VI 1963 року проголосив його блаженним.