Кошти з «папської» ламборґіні на допомогу християнам Іраку
  • Срд, 27/02/2019 - 17:50

Папська фундація «Допомога Церкві в потребі» спрямовує кошти, отримані з продажу автомобілю «Lamborghini», подарованого Папі, на відбудову помешкань у Долині Ніневії в Іраку.

Завдяки коштам сумою в 200 тис євро, отриманим з продажу на аукціоні спортивного автомобіля «Lamborghini», якого Святішому Отцеві подарували в листопаді 2017 року, Папська фундація «Допомога Церкві в потребі» зможе профінансувати два нових проекти, спрямовані на допомогу християнським сім’ям, що повернулися у Долину Ніневії на півночі Іраку, звільнену від так званої «Ісламської держави».

Християни повертаються до зруйнованих поселень

За словами керівників італійського відділу фундації Альфредо Мантовано та Алессандро Монтедуро, проекти включають відбудову двох сирійсько-католицьких структур, зруйнованих терористами: дитсадка і багатофункціонального приміщення, що розташовані в селищі Башіка, недалеко від Мосула. Незважаючи на те, що численні будівлі в селищі були зруйновані, сюди вже повернулося 1585 християн, тобто половина з тих, що покинули рідне селище. До цього часу вже вдалося відремонтувати 405 з 580 зруйнованих помешкань.

Проекти для представників усіх меншин та релігій

Керівники фундації «Допомога Церкві в потребі» зазначили, що приміщеннями, які будуть збудовані на кошти, отримані від Папи, зможуть користуватися й представники інших меншин регіону. Багатофункціональний центр, що сможе вміщати до трьох тисяч людей, використовуватимуть для релігійних святкувань та весіль. Це буде найбільшим культурним осередком в регіоні, де проживають 30 тисяч представників різних етнічних меншин та віросповідань.

Підтримка проектів як послання миру

Після звільнення селищ Долини Ненівії не проминуло і двох років, а сюди вже повернулися численні християни. У січні цього року їх нараховувалося 9108, що становить 46 % з понад 20 тисяч осіб, що проживали тут до приходу у 2014 році так званої «Ісламської держави». Великий внесок у відновлення зробила Папська фундація «Допомога Церкві в потребі», яка профінансувала відбудову 41% з понад 14 тисяч зруйнованих чи пошкоджених помешкань. У 2016 році на кошти сумою 100 тис. євро, пожертвувані Святішим Отцем, була відбудована також лікарня в місті Ербіль, завдяки чому пацієнти можуть отримувати безплатне лікування.

Представники фундації зазначили, що фінансування проектів, якими зможуть користуватися представники різних етнічних та релігійних меншин, – це запрошення до мирного співжиття в регіоні, в якому фундаменталізм залишив свій слід на міжрелігійних стосунках.