Косма та Дам´ян, свв.
  • Суб, 13/07/2013 - 23:42

Святі мученики-безсрібники - брати Косма і Дам’ян жили у Римі в III столітті після Різдва Христового в період гонінь християн, організовуваних імператорами-язичниками. Подвигом їх життя стало істинно християнське використання свого таланту: "Талант є Божим даром, який потрібно використовувати не з метою, щоб багатіти матеріально, а для служіння Богові і людям".

Святі Косма і Дам’ян осиротіли в ранньому віці. Основним заняттям братів стала лікарська справа, в якій вони добились великого успіху. Святі брати Косма і Дам’ян вважали себе служителями Божими й тому зцілювали хворих за їньоюх вірою. Не побирали за свій труд жодної плати.

Безсрібники Косма і Дам’ян своє лікування поєднували з проповіддю слова Божого й роз'яснювали хворим, що зцілюють благодатною силою й вірою в Ісуса Христа. Завжди закликали до віри в Христа-Спасителя, що відкриває шлях до справжнього одужання – спасіння душі.

Інші лікарі, заздрячи успіху й розголосу довкола святих братів Косми й Дам’яна, зрадили  їх тодішній владі. Братів викликано в Рим до імператора. Той зажадав від Косми й Дам'яна, аби вони зреклися Христа й визнали язичницьких богів. Святі рішуче відмовили. Коли імператор почав страшити їх тортурами, святі, бажаючи напоумити його, почали молитися до Бога. Раптово шия імператора вигнулась таким чином, що він не міг поворухнути головою. Правителя й багатьох присутніх огорнув страх Божий.

Імператор покаявся перед братами, визнав перед усіма свою віру в Христа і в той самий момент одужав. Святих Косму й Даміана  негайно звільнено й випущено на свободу. Після повернення в своє селище поблизу Риму брати продовжили свою богоугодну справу.

Високий був подвиг святих цілителів, але Бог ще більше вивищив їх, допустивши мучеництво невинних. Брати знову постраждали від заздрості, але тим разом - колишнього свого вчителя й теж - лікаря. Він заманив їх у гори і там убив.

Після кончини братів у 284 році святість лікарів-безсрібників Косми і Даміана неодноразово підтверджувалась багатьма чудесними знаменнями Божої милості.

Джерело: www.bazylianie.pl