Костел св. Миколая: відкриття виставки ікон на бронеплитах
  • Птн, 02/06/2023 - 10:32

1 червня у київському костелі відбулась прес-конференція з нагоди відкриття виставки ікон шанованих українцями святих, що написані на броне плитах, що врятували життя нашим захисникам.

У рамках зустрічі також говорили про річницю неповернення костелу, який продовжує руйнуватись на очах. Прес-конференція розпочалась молитвою, яку очолив Апостольський нунцій в Україні архієпископ Вісвальдас Кульбокас.

Настоятель парафії св. Миколая о. Павло Вишковський ОМІ пригадав присутнім про невирішену проблему з поверненням костелу вірянам. «Так само, як ці бронеплити, на яких написані ікони, пробиті кулями, так само і наша парафія зранена, бо від моменту проголошення незалежності бореться за повернення храму. Ми сьогодні святкуємо дуже сумну річницю – річницю неповернення храму», – підкреслив отець Вишковський.

Апостольський нунцій архієпископ Вісвальдас Кульбокас підкреслив, що виставка, яка відкривається стосується єдності між молитвою та життям під час війни.

«Не можна говорити про справжній мир, коли цей мир не охороняється Богом. Недостатньо самої людської сили для перемоги над злом, потрібен союз між Божою благодаттю та людськими зусиллями. Ця виставка сьогодні хоче про це нагадати. Виставка відбувається у храмі, який активно надає гуманітарну допомогу, в тому числі на де окупованих територіях, ставши важливим центром людської солідарності», – зазначив нунцій.

«Мені дуже приємно і я схвильований цією можливістю продемонструвати те, що нам вдалося зробити, саме у цьому храмі, бо він надзвичайно красивий та важливий для прихожан. Він є важливим надбанням українського народу», – розповів Олександр Ковальчук, громадський діяч та ініціатор проєкту Art Armor, в рамках якого відбувається виставка ікон. Він розповів про мету виставки та три групи робіт, які належать до мистецького проєкту. Це картини дітей у віці 12-17 років, зображення відомих та шанованих українцями святих та картини всесвітньовідомих художників.

Парафіянин Юзеф Добровольский розповів про життя парафії до війни та всіляку допомогу, яку отримують захисники та побратими. «Цей храм став прибіжи щем для всіх, хто потребував гуманітарної та духовної допомоги», – підкреслив підполковник та передав на руки настоятеля прапор одного з підрозділів як вираз вдячності за підтримку захисників. Також він висловив надію, що невдовзі настане перемога, вірячи повернуться до храму, який вже буде належати парафії та разом молитимуться до Бога.

У прес-конференції також взяла участь ініціатор всеукраїнських культурних проектів Наталія Заболотна, що належить до опікунської ради порятунку костелу. Оскільки День захисту дітей цього року пов’язаний зі смертю дітей та війною, то присутні вшанували хвилиною мовчання та помолились за дітей, які загинули внаслідок війни. «Бронежилети зберігають тіло, а храми зберігають душу. Я переконана, що цей храм врятував не одну тисячу душ за століття. Хоч це пам’ятка архітектури, ми бачимо її жахливий стан», – підсумувала гостя та висловила своє обурення з приводу того, що держава дурить Святий Престол у справі повернення костелу.

На завершення прес-конференції до присутніх звернувся перший заступник голови державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Войналович. Він підкреслив, що відомство всіляко намагатиметься сприяти у справі повернення костелу парафії. Виставка ікон на бронежилетах триватиме у костелі св. Миколая до 5 червня.