«Кожен з нас мусить вкласти свою частку у розвиток великого діла, що зветься Незалежною Україною», – Владика Йосиф Мілян
  • Чтв, 25/08/2016 - 16:18

«Ми сьогодні святкуємо 25-ту річницю Незалежності України. Господь посилає нам і благодатні дощі, і яскраве сонце, і землю маємо прекрасну. Однак кожному з нас Господь сьогодні каже: Іди працювати у мій виноградник», – про це говорив Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської архиєпархії, під час Божественної Літургії у Патріаршому Соборі, в день Незалежності України.

У проповіді Владика на прикладі Євангельської притчі про виноградник зауважив, що коли праця, доторкається людину особисто, її заощаджень та майбутньої перспективи, то закономірно є, що особа здатна сама працювати, терпіти і дощ і бурі, аби щось з того мати, заощадити, чи розвинути. Проте, коли праця стосується загального блага, то буває по-іншому: «Коли йдеться про загальне добро, про добро цього великого винограднику, який називається Україна, то дуже часто оглядаємося навколо себе, чи бува хтось не зробить моєї праці. А правда така, що не зробить! Бо кожен з нас мусить вкласти свою частку у розвиток того великого діла, що зветься Незалежною Україною», – наголосив Єпископ.

Владика також зазначив, що Бог для ефективнішої нашої праці дає нам мудрість, силу та відвагу: «Бог нас рятує, провадить, але робить це за посередництвом нас – своїх синів, яким каже: Іди працювати у мій виноградник».

Завершуючи проповідь Єпископ зазначив, що в цей день, кожен українець має зробити собі іспит сумління і відповісти на питання: Що я зробив для плідного, та найкращого збору продукту в українському винограднику. Він підсумував: «Дуже часто рахуємо і аналізуємо і запитуємо: Що мені з того буде? Якщо українство буде думати, що нам дала Україна, то її ніколи не буде, принаймні такою, якою її омріювали наші попередники, та й усі ми. Щоб виноградник виконував свою місію, то у Євангелії бачимо, що батько посилає працювати в ньому двох синів. Щоби Україна виконала свою місію у цьому світі, кожен з нас мусить докласти свого важкого труду на протязі дня. Для Божої слави, та дії Господа на нашій землі, наше серце повинне битися на Славу Божу і на добро нашої Землі».