«Кожна можливість поспілкуватися з нашими воїнами — це промінчик надії і дяка Богові за те, що вони живі», — Глава УГКЦ у 161-й день війни
  • Срд, 03/08/2022 - 18:34

Хочу, щоб увесь світ помолився за рідних та близьких, чиї діти, чоловіки, жінки воюють, захищаючи Україну. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні у 161-й день повномасштабної війни росії проти України.

«Адже сьогодні на захист Батьківщини, — додав Предстоятель, — став увесь український народ. Нехай матері, жінки, діти відчують, що з ними вболіває за наших воїнів ціла Церква. Нехай відчують молитовну підтримку вселенської спільноти Христових учнів».

Глава Церкви відзначив, що лінія фронту — це лінія вогню.

Упродовж останньої доби, наголосив він, вздовж усієї цієї лінії російські війська нещадно поливали українську землю різного виду зброєю: гарматами, авіабомбами, ракетами, реактивними снарядами. Вчора загинуло багато цивільних, зокрема на Донбасі. Лінія фронту тягнеться на майже 3000 км: від Харкова на півночі до Херсона й Миколаєва на півдні.

«Україна стікає кров’ю… Але Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!», — наголосив Блаженніший Святослав і додав: «Ми вкотре дякуємо Богові за те, що живі. Дякуємо Збройним силам України за те, що вони, можливо ціною власного життя, подарували нам цей ранок, можливість бачити схід сонця і стояти перед Божим обличчям».

Предстоятель продовжив мандрівку дорогами мудрості християнської молитви. Учора ми розглянули п’ять важливих кроків спілкування з Господом при помочі Святого Письма і говорили про необхідність першого з них — приготування: як правильно обрати текст і про потребу його поділу.

«Сьогодні зробімо наступний — прочитання обраного нами або рекомендованого Церквою тексту. Цей другий крок подібний до знайомства людей. При першій зустрічі ми приглядаємося до особи: як виглядає, якого кольору її волосся, як спілкується… А коли звертається до нас, то уважно слухаємо те, що вона каже. Аналогічно другий етап читання Святого Письма — це перше знайомство з Тим, хто промовляє до нас через своє слово», — зауважив Архиєрей.

Читаючи уривок, закликає нас Предстоятель, поставмо собі два запитання. Перше: яким є Бог, який зараз до мене говорить? І що мене в ньому найбільше вразило? Що те Боже слово, яке я щойно прочитав, у мені викликало, чим зачепило?

«Це і є найважливіший плід першого читання-знайомства з Тим, кого ми хочемо слухати, намагаючись молитися Святим Письмом. І Господь Бог щодня нас чимось дивуватиме, заторкуватиме, щось промовлятиме», — каже Предстоятель.

Блаженніший Святослав звернувся до всіх віруючих та людей доброї волі з проханням: «В Україні немає жодної сім’ї, яку б не зачепила війна. Мабуть, нема жодної родини, де би чоловік чи жінка, діти, рідні, близькі не були мобілізовані й не перебували на фронті. І всі ті, які мають дітей у лавах Збройних Сил України, відчувають, як із моменту мобілізації дитини їхнє життя змінилося. Щодня чоловік, чия жінка на фронті, або жінка, чий чоловік на фронті, мама, чий син або донька в лавах ЗСУ, живуть у тривозі за них, стоять перед Божим обличчям, невтомно за них молячись. Тому кожна можливість поспілкуватися з ними — це наче промінчик сонця, надії і дяка Богові за те, що вони живі. Тож хочу, щоб увесь світ помолився за рідних та близьких, чиї діти, чоловіки, жінки воюють, захищаючи Україну».