«Країні потрібен новий закон про військове капеланство»,- священники та депутати
  • Птн, 18/11/2016 - 17:08

В комітеті Національної безпеки та оборони України пройшла зустріч між представниками влади та Церкви. Говорили про розвиток капеланського служіння в силових відомствах країни та соціальний захист військових капеланів, які служать в зоні АТО.

Засідання відбулося за участю народних депутатів та представників Ради церков, релігійних організацій і громадських експертів.

«У нас є декілька законопроектів  про службу військового духовенства, але вони потребують змін під сучасні реалії,- сказав Павло Унгурян, народний депутат та голова міжфракційного депутатського об’єднання «За духовність, моральність та здоров’я України» - тож треба зробити узагальнений законопроект, який би підтримали всі  релігійні громади,   та ухвалити його ще в першому читанні»

Він закликав духовенство активно цьому сприяти та мобілізувати всі сили, аби не відкладати процес  надовго:
«Не треба зволікати. Адже молоді хлопці та чоловіки йдуть на фронт захищати свої  родини та державу. І тому духовна підтримка не менш важлива, ніж боєприпасами та зброєю» ,- сказав він.

Після довгих дискусій учасники зустрічі вирішили  взяти за основу законопроект, розроблений Радою у справах душпастирської опіки при Міноборони. А священники зможуть вносити до нього свої пропозиції та правки.

Наостанок депутати зазначили, що військове капеланство – це досить поширена практика в Європі. Тому потрібно на законодавчому рівні вводити душпастирьску опіку не лише на передовій, а й в медичних, освітніх закладах, пенітенціарній службі, морських портах  тощо.

прес-служба Павла Унгуряна