«Країни Ради Європи зобов’язані офіційно оформити одностатеві союзи». ЄСПЛ знову на стороні гомолобі
  • Срд, 25/01/2023 - 14:51

Велика палата Європейського суду з прав людини в Страсбурзі винесла рішення, в якому йдеться про те, що держави Ради Європи зобов’язані «юридично визнавати та захищати одностатеві союзи», повідомляє інститут Ordo Iuris. Цікаво, що справа стосувалася офіційного оформлення стосунків між трьома одностатевими парами в… Росії.

Велика Палата залишила в силі оскаржене рішення ЄСПЛ від 2021 року, в якому вказувалося, що відмова одностатевим парам у можливості вступу в «шлюб» або принаймні формальний союз порушуватиме ст. 8 Європейської конвенції з прав людини. На відсутність правових підстав для того, щоб примушувати країни-члени офіційно оформляти одностатеві союзи, вказав в окремій думці польський суддя Кшиштоф Войтичек, який судив у Трибуналі вже 10 років.

Постанова прокладає шлях для поступового примусу інших європейських держав, які не є сторонами цієї суперечки, запроваджувати одностатеві офіційні союзи з усіма привілеями, властивими шлюбу.

«Це рішення ЄСПЛ є ще одним прикладом еволюційного тлумачення права, яке створює нові зобов’язання, іноді суперечать тексту Конвенції. Жодне положення Конвенції, включаючи ст. 8, не містить жодного слова про обов’язок інституціоналізації одностатевих стосунків. Навпаки, ст. 12 ЄКПЛ говорить про «право чоловіка і жінки на шлюб». Таким чином автори Конвенції висловили очевидну істину про те, що єдиним видом офіційного оформлення стосунків є шлюб між чоловіком і жінкою. Незважаючи на це, Суд у складі Великої палати нав’язує більш ніж сорока державам Ради Європи тлумачення Конвенції, згідно з якою ст. 8 вимагає інституціоналізації одностатевих стосунків», – підкреслила Вероніка Пшеберала, директор Центру міжнародного права Інституту Ordo Iuris.

Справа стосувалася трьох одностатевих пар, які в різний час подали в російські РАГСи заяви про вступ у «шлюбні» стосунки. Ці заяви були відхилені владою. Пари намагалися оскаржити рішення влади в суді, але суди вищої інстанції підтримали рішення, зазначивши, що ні національне, ні міжнародне законодавство не зобов’язує владу сприяти або підтримувати одностатеві союзи.

Потім справу передали до Великої палати ЄСПЛ. На початку 2023 року Велика палата оголосила своє рішення, у якому більшістю 14 голосів проти 3 повторила, що відсутність можливості інституціоналізації одностатевих стосунків порушує право на повагу до приватного та сімейного життя. Велика палата підтримала думку, висловлену в 2021 році, про те, що одностатева пара нічим суттєво не відрізняється від союзу між жінкою та чоловіком, і тому вона повинна мати подібні можливості для офіційного оформлення своїх стосунків. Суд зазначив, що ст. Стаття 8 ЄКПЛ «зобов’язує державу-учасницю [Конвенції] забезпечити юридичне визнання та захист одностатевих стосунків шляхом встановлення «спеціальної правової бази».

«Хоча рішення було формально адресоване лише Російській Федерації, яка вже навіть не є членом Ради Європи, воно прокладає шлях до поступового примусу інших європейських країн до запровадження офіційних одностатевих союзів. Таким чином, йдеться про 46 держав, які навіть не були сторонами у справі. Зокрема проти Польщі також було подано низку скарг, спрямованих на те, щоб змусити нашу країну запровадити офіційні союзи чи навіть одностатеві «шлюби», – підкреслює Вероніка Пшеберала.