Критика Синодального Шляху кардинала Велькі виключили із його наступної зустрічі
  • Срд, 19/01/2022 - 15:43

Архиєпископа Кельну кардинала Райнера Марію Велькі виключили із наступної зустрічі німецького Синодального Шляху. Це наслідок рішення Папи Франциска, котрий скерував його на вимушений період мовчанки. В результаті, зустріч відбудеться за відсутності одного із найбільших критиків курсу, який обрала Церква в Німеччині.

3-5 лютого у Франкфурті має відбутись Синодальне згромадження. Це вже чергова зустріч Синодального Шляху – ініціативи німецьких єпископів і мирян, що має допровадити до глибокої трансформації Католицької Церкви в Німеччині. Серед їхніх постулатів – скасування обов’язкового целібату священників, нові ролі жінок в Церкві, ревізія католицького морального вчення в дусі безмежної толерантності та ґендерної теорії, демократизація процесу прийняття рішень у Церкві, а також демократизація церковного управління. Реформістські постулати втішаються підтримкою більшості учасників Шляху.

В жовтні минулого року Папа Франциск скерував кардинала Велькі на кількамісячний період мовчанки, що має завершитись в Попільну Середу. Як поінформувала архиєпархія Кельну, кардинал не перериватиме цей період мовчанки з огляду на Синодальне згромадження.

Папа прийняв таке рішення у зв’язку із гучною аферою навколо кельнського рапорту щодо випадків сексуального зловживання в архиєпархії. Зі звіту випливало, що кардинал Велькі завжди діяв відповідно до закону і не допустився жодного порушення. Однак Папа визнав, що він вчинив… комунікаційні помилки і з цього приводу призначив йому кількамісячний період мовчанки. Звичайно, що навколо кардинала панувала нездорова медійна атмосфера, бо ліберальні середовища розгорнули проти нього безпрецедентну кампанію, звинувачуючи у фальшивому прикриванні зловживань.