Кризу спровокувала жадібність, - кардинал Тарксон
  • Суб, 13/07/2013 - 17:52

Кардинал Пітер Тарксон під час економічної кризи закликав до більшої скромності і солідарності. "Якби під час цієї кризи бідні країни були скромнішими, а багаті трохи щедрішими, багато в чому можна було б виграти", - сказав голова Папської ради "Iustitia et Pax" в розмові з німецькою "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Таким чином, бідні країни, на думку ватиканського єрарха, повинні стримати свої основні претензії до Європи. Умови, в яких на даний час перебувають Греція, Португалія чи деякі країни, що розвиваються, давно вже стали частиною повсякденного життя, сказав кардинал. "Всесвітній банк і Міжнародний валютний фонд щодня підказують їм, що вони повинні робити, а що ні", - додав він.

Єрарх закликав багаті країни проявити милосердя до євро-боржників. Німеччина, незважаючи на кризу, економічно сильна і таким чином може в цьому дати хороший приклад. На питання про те, чи Ватикан надасть зацікавленим країнам фінансову допомогу, кардинал Тарксон відповів, що Святий Престол йде туди, де існує радикальна бідність, щоб звільнити людей від цієї форми рабства.

Серед дій для подолання кризи єрарх назвав введення податку на фінансові операції і поділ так званих універсальних банків на традиційні комерційні та інвестиційні. Крім того, кредитні інститути, на думку кардинала, не повинні містити в центральному банку так званих "дешевих грошей". Для приведення економіки в потрібне русло необхідно використовувати інвестиції. "На даний момент кошти знаходяться не там, де це необхідно", - сказав кардинал Тарксон.

Криза бере свій початок в етичних недоліках, підкреслив голова Папської ради. Відповідальність лежить на людях, які показали свою короткозорість в бажанні занадто швидких прибутків. Звичайно, фінансові аспекти зіграли свою роль, але по суті мова йде про "жадібність", відкрито заявив кардинал.

Кардинал Тарксон також звернув увагу на контраст між "логікою ринку" і "логікою дару" у своєму посланні до учасників Першого конгресу африканського християнського союзу керівників підприємств, який проходить зараз в Камеруні. Він наголосив на першості загального блага перед інтересами невеликої групи і неприпустимості культу матеріального успіху в середовищі християн-підприємців. Єрарх визнав, що таке бачення бізнесу нелегко реалізувати в сучасному світі, де панує відсутність законів і правил, корупція і погане управління ресурсами.

Кардинал Пітер Тарксон очолює Папську раду «Iustitia et Pax" з 2009 року. У 2003 році 64-річний єрарх став першим кардиналом з Гани.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va