Кров мучеників – насіння Церкви. Нові блаженні отець Маріо Верґара та катехит Ісидор Нгей Ко Лат
  • Срд, 25/06/2014 - 14:58

Проголошення нових блаженних – це завжди подія радісна та сповнена Божою благодаттю, яку Господь дарує людям. Така подія відбулася 25 травня 2014 року в італійському місті Аве́рса, яке розташоване недалеко від Неаполя. В катедральному храмі, від імені Святішого Отця Франциска Папи Римського, кардинал Анжело Амато, Префект Конгрегації у справах святих, проголосив блаженними Католицької Церкви отця Маріо Верґара, та катехита Ісидора Нгей Ко Лат.

Маріо був наймолодшим з девяти дітей. Народився він 18 листопада 1910 року в містечку Фраттамаджоре поблизу Неаполя. Його серце наповняло прагнення віддати своє життя Богові, а в особливий спосіб він прагнув посвятитися місіонерському служінню невіруючим та братам у Христі, у далеких країнах. Це почуття спонукало до того, що маючи 19 років він встувпив до Папського інституту закордонніх місій. Відтак його направили до Бірми, сьогодні Республіка М'янма. Там вивчив мову народу карен, а відтак з усією ревністю місіонерського запалу служив в адміністративному районі Соку опікуючись мешканцями 29 сіл. Зокрема дбаючи про хворих та немічних. Допомагав усім з відданістю та любов’ю до кожної людини, навіть тоді, коли сам переносив різні недуги, зокрема малярію.

Після початку Другої світової війни, коли Італія оголосила війну Англії, отця Маріо арештовують, оскільки Бірма на той час була колонією Англії, і відправляють до концентраційного табору в Британську Індію. Після трьох років тюрми отця Маріо звільняють і він повертається на місії. Хоча фізично був дуже ослаблений, започаткував новий місійний осередок у Бірмі. Його старання та праця приносили рясні плоди. Тим часом країна стає незалежною і на цьому тлі розгортається громадянське протистояння, яке переростає у віну. Отець Маріо рішуче засуджував несправедливість та зловживання військових. Під час протесту його заарештували разом з місцевим катихитом Ісидором Нгей Ко Лат та отцем П’єтром Ґаластрі, який прибув до М’яньми 1948 року, щоб допомагати отцю Маріо Верґара. На світанку 25 травня 1950 року їх розстріляли, а тіла кинули до ріки.

Проте слава мучеництва не зникає, як колись кров мучеників перших християн стала насінням для розквіту та поширення християнства, так і тепер свята Церква збагатилася блаженним отцем Маріо Вереґара, який заступається та молиться перед Престолом Всевишнього Бога, випрошуючи благодатей, ласк та благословення для тих, хто ще веде боротьбу з несправедливістю та гріхом тут на землі. Катехит Ісидор Нгей Ко Лат є першим блаженним Бірми.