Кров св. Януарія не зрідла, як традиційно в річницю 16 грудня
  • Птн, 17/12/2021 - 19:02

Кров св. Януарія, покровителя італійського міста Неаполь, залишилась в твердоподібному стані в четвер 16 грудня. Це вже другий рік поспіль в грудні кров святого не стала рідкою.

Кров святого традиційно стає рідкою тричі на рік: 19 вересня, в день спомину святого, в першу суботу травня та 16 грудня – у річницю виверження вулкану Везувій у 1631 році.

Кров єпископа ІІІ століття, що міститься в круглому герметичному флаконі, цього року стала рідкою і в травні, і у вересні, однак в грудні 2020 не змінила свого стану.

Під час чуда, яке наразі не є офіційно визнаним Церквою, суха тканина червоного кольору, що прилипає до одного краю релікварію, стає рідкою кров’ю, що заповнює усю скляну ємність. Відповідно до місцевого вірування, якщо чудо перемінення крові в рідкий стан не відбувається, це є ознакою про війну, голод, хворобу чи іншу небезпеку, що наближається.

Як повідомили місцеві ЗМІ, вранці 16 грудня місцевий парох Вінченцо де Грегоріо відчинив сейф, в якому зберігається релікварій, і розмістив його для почитання в катедрі Успіння Марії під час ранкової літургії. На завершення Літургії кров залишилась сухою. Священник закликав присутніх посилити молитви, однак не боятись.

Ватиканський журналіст Франческо Антоніо Ґрана зазначив в коментарі для CNA, що останніми роками зріднення крові «майже ніколи» не відбувається 16 грудня, і за останні 34 роки кількість випадків зріднення «можна полічити на пальцях однієї руки».