Куба: новий архієпископ столиці закликає до діалогу
  • Втр, 24/05/2016 - 19:57

Новий архієпископ Гавани Хуан де ла Каридад Гарсіа Родрігес апелював про продовження на Кубі діалогу між Церквою та урядом. Ординарій, у зв'язку з прийняттям посади уряду в дієцезії - відправив учора урочисту Святу Месу в столичному кафедральному соборі. На рівні з вірними католиками в Святій Месі брали участь представники державної влади на чолі з віце-президентом Сальвадором Вальдесом Меса. Власне до нього звернувся новий єпископ:

"Ваша присутність тут заохочує нас і додає духу що до продовження діалогу, який може бути ефективнішим і більш реальнішим, так, щоби Церква могла віднайти нові простори для своєї євангелізаційнох місії, для літургії, для освітньої місії і для добродійної роботи на користь бідних" - зауважив ієрарх під час Євхаристії.

Раніше при дверях катедри уступаючий ординарій Гавани, кардинал Хайме Ортега передав новому архієпископові посох, як символ його служіння.

Нагадуємо: Історія католицизма на Кубі бере свій початок з періоду іспанської колонізації XVI століття. Протягом чотирьох століть аж до революції 1959 року Католицька Церква відігравала важливу роль в житті країни, до католіцизму належало більшість населення.Та після комуністичних репресій, згідно опитуванню у 1998 році, лише 40% населення Куби декларували визнання католицької віри.Власне у тому році папа Йоан Павло ІІ відвідав Кубу з апостольською подорожжю. Сучасна католицька Церква на Кубі об'єднана в три дієцезії-митрополії - Святого Христофора (Гавана), Камагуей і Сантьяго-де-Куба.