Куба: побудовано перший за 60 років храм
  • Птн, 29/05/2020 - 17:42

У столиці Куби Гавані побудовано перший храм за понад 60 років, тобто від часу коли Фідель Кастро прийняв владу на острові. Її посвятили св. Івану Павлу ІІ.

Згоди на його побудову чекали понад 25 років. Кошти надходили з різних організацій, у тому числі Папського Товариства “Допомога Церкві в Потребі”. На його зведення використали зокрема й матеріали, які раніше були використані для спорудження вівтаря, за яким служив Божественну літургію Бенедикт XVI. У храмі знаходиться також образ Божого Милосердя, якому посвячена місцева спільнота. 

Новий храм у Гавані – другий побудований на острові з 1959 року. Перший з'явився у Сандіно, у західній частині острова. Тому що після приходу до влади Фідель Кастро реквізував усе церковне майно, а місіонерів вигнав із країни, запроваджуючи атеїзм. Після падіння Берлінської Стіни розпочався повільний процес відкривання Куби на взаємини з Церквою й Апостольським Престолом. Результатом цього зокрема було подорож Івана Павла ІІ у 1998 році, а потім Бенедикта XVI у 2012. На Кубі, у Гавані, 2015 року відбулася також відома зустріч Папи Франциска з Московським патріархом Кірілом.