Культ стадного індивідуалізму
  • Срд, 25/05/2016 - 19:20

Теперішнє суспільство пропагує, щось що можна назвати стадною індивідуальністю. В наш час стало модним бути фріком, не таким як всі. Але біда у тому, що більшість людей не розуміють суті цієї «інакшості». Просто всі хочуть якось виділитись із натовпу. Тепер модно бути «шизофреніком»..... і чим більше ти «хворий» тим краще. Серед молоді побутує вислів: «У всіх є дивакуватість, якщо у тебе її немає, то ти дивний».

Якщо звернути увагу на кольорове розмаїття зачісок, пірсингів, модних «прикидів», то можна зробити висновок, що кожен старається «перекричати» інших своєю «унікальністю», яка насправді вже є чиєюсь копією. Найцікавішим є те, що така модель поведінки пропагується не лише ЗМІ, а й самі люди між собою стараються показати одне одному що вони особливіші від інших. А насправді, все це зводиться до таких примітивних інстинктів, як наприклад демонстрування павичами своїх хвостів. Але павич, не дуже відзначається розумовими здібностями. Кажуть що ця птаха дурніша за домашню курку. 

Велика є різниця між нами і павичами в тому, що Бог наділив нас розумом, здатністю мислити, робити логічні висновки, а тваринам заклав інстинкти – такі собі, немовби,  «в заводські установки». 

Певні заклики, як от «будь не таким як всі, розмалюй себе і вберися в лахміття, хай на тебе всі звернуть увагу!» доволі легко підхоплюються масами. А маси затягують людей у свій вир, масою ж людей простіше керувати. Тому світові простіше підтримати масову істерію «індивідуальності», адже дійсно індивідуальним людьми керувати дуже важко. 

Часто у пошуках «нового», «оригінального» себе, люди гублять справжніх себе десь у купі бруду, хаосу і нечистот. Ці пошуки часто заводять людей на межу із духовним світом, світом з яким вони ще не знайомі і просто губляться там, закриваючись у собі разом зі своїми страхами, які диявол використовує у своїх цілях, топлячи їх у вирі спустошення, розпачу, окультизму. І без особливого Божого втручання тут нема допомоги, адже такою поведінкою люди відкривають йому доступ до свого життя. 

Якщо подивитись на сучасних зірок шоу-бізнесу то відразу видно, що вони спеціально акцентують увагу на своєму вигляді, як вбранні так і тіла. Молодь часто бере собі їх як кумирів, копіюючи їх у всьому. І однією з причин того, що останнім часом почав набирати обертів культ тіла і здоров’я є не тільки реклама зорового способу життя у ЗМІ, алей «проповіді» різних зірок шоу, політики і громадської думки.

І дівчата і хлопці кинулись у спортзали, адже що скажуть інші коли побачать зайву складку або прищик у них на тілі. В принципі немає нічого поганого у догляді за собою, догляді за своїм тілом і здоров’ям, бо наше тіло є храмом Духа Святого. Отже потрібно підтримувати його у відповідному стані, але не потрібно робити із цього цілого культу. 

Унікальність наша не у зовнішніх блискучих приманках. Бог створив нас на свій образ і подобу, отже ми вже є найунікальнішим Його творінням. Тим більше, що кожна людина є сама по собі унікальною, як у фізичному так і в духовному плані. У кожного із нас свої обдарування, специфічності в характері і зовнішності. Це свого роду родзинки. Але варто приділити більше уваги цим «родзинкам» і вони перестають бути такими. Не потрібно гнатись за особливістю такою, яку пропагує світ. Потрібно жити з Богом, згідно його задуму і направду, людина, яка живе за його законами дуже виділяється із сучасного «істерично-індивідуального» суспільства. 

Дамян Вільчинський