Культура життя, що захищає гідність усіх. Папа підтримав День життя у Великобританії
  • Чтв, 28/05/2020 - 17:07

Підтримавши ініціативу єпископів Сполученого Королівства, Святіший Отець закликає молитися за всіх тих, які трудяться на захист цінності та гідності кожної людської особи.

«Обирай життя» – такою є тема, обрана на відзначення Дня життя у 2020 році, щорічної ініціативи, ініціатором якої є Єпископська Конференція Англії та Уельсу, за підтримки Єпископської Конференції Шотландії та Єпископської Конференції Ірландії з метою посилити чутливість громадськості на Британських островах до таких тем як значення та цінність людського життя на всіх його етапах та в усіх станах. Цей день повинен був відзначатися 31 травня у Шотландії, 21 червня в Англії та Уельсі та 7 жовтня в Ірландії (єпископи Північної Ірландії, що входить до Сполученого Королівства, належать до однієї єпископської конференції разом з ієрархами Республіки Ірландії), але, правдоподібно, задля надзвичайного стану, викликаного коронавірусом, можуть бути перенесені.

Папа: молімося за тих, які піклуються про життя

Однак, також і цього року Папа Франциск через Державного Секретаря кардинала П’єтро Пароліна надіслав свої вітання організаторам і всім, хто підтримує ці ініціативи, в якому зазначається, що обрання теми «Choose Life» є особливо співзвучним із 25-річчям Енцикліки «Evangelium Vitae» (Євангеліє життя) святого Івана Павла ІІ про цінність і недоторканність людського життя. У посланні, адресованому на ім’я єпископа Джона Шеррінґтона, який очолює департамент захисту життя в Єпископській Конференції Англії та Уельсу, Святіший Отець також закликає молитися за всі сім’ї, волонтерів і медпрацівників, які «часто в геройський спосіб» дбають про лікування уражених коронавірусом, і за всіх, хто в той час, як не припиняється «пандемія бідності та війн», трудяться на підтримку цінності та гідності, «даних Богом кожній людській особі». Послання завершується побажанням, аби триваюча медична криза привела до кращого розуміння «морального імперативу будувати культуру життя», уважну до захисту й підтримки «цілісного добробуту всіх Божих дітей, починаючи від найуразливіших».

Вдячність єпископа за слова Папи

Єпископ Джон Шеррінґтон, у свою чергу, склав від імені всього єпископату подяку Святішому Отцеві за підтримку ініціативи. «Його послання, – зазначив він, – додає нам надії та оновлює наше зобов’язання та діяльність на користь найфундаментальнішого людського інстинкту – захисту містерії життя на кожному його етапі». Цьогорічне послання на День життя зосереджене на піклуванні про ненароджених і про вагітних жінок, аби, як зазначив ієрарх, «уми й серця були відкритими на властивий і справжній дар та чудо, яким є кожне життя в материнському лоні». Він також склав від імені всього єпископату подяку тим, «які невтомно трудяться, аби ця форма життя була якнайповніше законодавчо захищеною».