Курсанти Інституту кримінально-виконавчої служби вшанували пам'ять кардинала Йосипа Сліпого
  • Срд, 01/03/2017 - 08:21

Серед видатних діячів в історії нашого народу особливе місце займає постать глави Української греко-католицької церкви (1944-1984) кардинала Йосипа Сліпого. За вірність своєму народові і своїй церкві Митрополит став політичним в’язнем і відбув 18 років ув’язнення в радянських таборах, зазнав приниження, знущань та скалічення. Проте, в нелюдських умовах він зумів не тільки зберегти людську гідність, але й всіляко духовно підтримував інших невинних страждальців. Користуючись своїм високим авторитетом, невтомно працював, ніби старався надолужити роки радянської каторги. Він зумів підняти колосальні проекти: створив університет Святого Папи Климента (1963 р.), збудував в Римі Катедру Святої Софії, опікувався українцями на поселеннях по всьому світу.

Саме тому, з метою вшанування пам’яті видатного українця за ініціативою відділу соціально-гуманітарної роботи та кафедри гуманітарної підготовки Інституту та з нагоди 125 річниці від дня народження Йосипа Сліпого було проведено виховний захід для курсантів третього курсу.

З цікавістю та неабияким захопленням слухали курсанти  розповідь   доцента кафедри гуманітарної підготовки  Інституту  кандидата історичних наук  Любові Крупник про життя та подвижницьку діяльність  Патріарха, якого  було врятовано  з радянської каторги  стараннями президента США Джона Кенеді та Папи Римського Івана ХХІІІ в часи хрущовської «відлиги».

Гостем заходу став священик Андрій Боднарук - співробітник Курії Київської Архиєпархії Української греко-католицької церкви, який продемонстрував декілька документальних фільмів про життя Митрополита та розповів присутнім про Йосипа Сліпого, як  про патріота, який розумів важливість освіти і виховання для свого народу, його молоді, а тому працював над створенням кузні кадрів для духовної еліти і заклав міцний фундамент розвитку для своєї церкви і свого народу, в такий спосіб увіковічнивши пам’ять про себе.

Про роль Патріарха Йосифа Сліпого в державотворенні України та формуванні національної ідентичності українського народу присутнім розповів  провідний інспектор відділу соціально-гуманітарної роботи Владислав Скоропляс.

На завершення заходу священик Андрій Боднарук звернувся до курсантів  словами,  які належали Йосипу Сліпому: "Кожен другий українець - геній, але всі ліниві"! та побажав їм завжди працювати над собою і творити добрі вчинки на благо нашої держави та народу.