Квітна неділя у Ватикані з Папою Франциском. Всесвітній День Молоді 2014
  • Суб, 12/04/2014 - 15:20

На 13 квітня 2014 року за григоріянським та юліянським календареми припадає Квітна неділя – спогад тріумфального в’їзду Ісуса Христа до Єрусалиму. Цей празник у католицькій Церкві є також і Днем молоді, який, як знаємо, цього року відзначається не на всесвітньому, а на місцевому, тобто дієцезіальному чи єпархіальному рівнях, а Всесвітня зустріч молоді буде проведена в польському місті Кракові 2016 року.

Гасло цьогорічного, ХХІХ з черги Дня молоді, визначене Папою Франциском у Посланні з цього приводу, наступне: «Блаженні вбогі духом, бо їхнє царство небесне» (Мт 5,3) – це Христові слова з Нагірної Проповіді, записані євангелистом Матеєм.

У Квітну неділю у Ватикані, на площі перед базилікою святого апостола Петра, о 9:30 римського часу Папа Франциск поблагословить пальмові та оливкові галузки та очолить урочисту Святу Месу, яка в латинському обряді має назву «Служба Божа Страстей Господніх» і є введенням до богослужень Великого Тижня, які пригадують основні моменти нашого спасіння.

В урочистій процесії з пальмовим та оливковим гіллям, що є спогадуванням славного в’їзду нашого Божественного Спасителя до Єрусалиму, та в богослуженні візьме участь численна молодь, як з Римської дієцезії, так із багатьох країн світу.

У Квітну неділю відбудеться також і урочиста церемонія передавання символів Всесвітніх днів молоді делегацією країни, в якій відбулась попередня зустріч, молоді країни, в якій відбудеться наступна, щоб розпочати у ній традиційне паломництво.

Символи цих Всесвітніх днів – це дерев’яний хрест, вручений молоді 1984 року блаженним Папою Іваном Павлом ІІ, та копія чудотворної ікони Пресвятої Богородиці «Спасіння Римського люду», оригінал якої почитається в Римі в базиліці Санта Марія Мадджоре, вручені Іваном Павлом ІІ 2003 року.

Делегація молоді з Ріо-де-Жанейро у Бразилії вручить символи символи Днів молоді делегації з Польщі, в яку входять молоді люди з усіх польських дієцезій – разом 115 осіб. Крім них до Риму приїхало понад 100 юнаків і дівчат з Познанської архидієцезії, від якої розпочнеться паломництво хреста та ікони. Крім Польщі вони відвідають інші країни Східної Європи, серед яких і Україну.

Слід згадати, що від 10 квітня у Римі тривали засідання організаційного комітету міжнародного молодіжного форуму, який пройде у 2016 р. у Кракові, з делегатами з усього світу і представниками Папської ради у справах мирян. Ця дикастерія є основним організатором Всесвітньої зустрічі молоді з Папою. Триденна нарада дозволила підвести підсумки Всесвітнього дня молоді у Ріо-де-Жанейро і представити стан підготовки до краківської події. На зустріч у Рим приїхали делегати Єпископських Конференцій у справах молоді з понад 100 країн. Польські організатори вже підготували спеціальний путівник для паломників Всесвітнього дня молоді, який містить статистичні і логістичні дані, короткий опис польських дієцезій, кожна з яких на час заходу перетвориться на біблійну: Назарет, Емаус, Витанію та інші.

У Римі також детальніше представлено ініціативу «Квиток для брата», метою якої є матеріальна підтримка молодих людей зі Східної Європи, які бажають приїхати на Всесвітній день молоді, але не мають можливості з матеріальних причин.

Після Служби Божої Папа Франциск прокаже молитву «Ангел Господній» та уділить Апостольське благословення.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va