Латвія: Пастирський лист єпископів з огляду на приїзд Папи
  • Пон, 02/07/2018 - 10:24

«Він прибуде, аби звершувати свою місію зміцнювати братів і сестер у вірі та допоможе нам віднайти шлях до єдності між латвійськими християнами», – пишуть католицькі ієрархи Латвії в пастирському листі до священиків та вірних, присвяченому приготуванню до запланованого на 24 вересня візиту Папи Франциска до цієї країни.

Як використовуємо Божі дари?

Ієрархи стверджують, що якщо 25 років тому святий Іван Павло ІІ проголосив «пророчі слова про свободу», то тепер прийшов час дати відповідь на запитання про те, «як ми використали дар свободи»?. Приїзд Папи, що збігається із святкуванням 100-річчя відновлення державності, є «запрошенням пригадати духовні підвалини» країни, «дякувати та просити Божого благословення».

За словами єпископів, сучасна епоха «принесла багато позитивних змін», але необхідно «шукати відповіді на нові виклики, які життя ставить перед нами». Папа Франциск вказує «на надію, яку нам дає Христос» і нагадує, «що ми належимо до християнської родини, поширеної в усьому світі». Автори листа висловлюють сподівання, що візит Наступника святого Петра не буде «перехідним емотивним досвідом», але залишиться як «триваючий дар благодаті».

Роздумувати над словами Святішого Отця

Згідно з рішенням єпископів, всі священики запрошені відслужити Святу Месу разом з Папою в Аґлоні, а 22 липня буле проведена окрема збірка. Пастирі також пропонують в рамках приготування проказувати після кожної Святої Меси спеціальну молитву та «роздумувати над папськими документами», дедалі краще усвідомлюючи місію Святішого Отця, підтримувати екуменічну співпрацю та ставати «свідками Христової любові» через діла милосердя.