Лауреат Темплтонської премії, що через науку вивчає сліди Бога в створінні
  • Птн, 12/06/2020 - 15:48

В інтерв'ю для Vatican News лауреат Темплтонської премії 2020 Френсіс Коллінз ділиться своїми враженнями про отриману нагороду та про можливість діалогу між наукою і вірою.

20 травня 2020 р., було оголошено лауреата щорічної Темплтонської премії, яким став американський генетик і лікар Френсіс Коллінз. У заяві про обрання преміанта вказується на здатність доктора Коллінза продемонструвати, що «віра може мотивувати та надихати на серйозні наукові дослідження», та на його сприяння «інтеграції віри та розуму».

Френсіс Коллінз найбільш відомий тим, що очолює Проект геному людини. Від 2009 року він керує Національним інститутом охорони здоров’я США. Широкійгромадськості він став відомий завдяки своїй книзі «Мова Бога: Вчений представляє докази віри», опублікованій 2006 року. Автор описує свій власний шлях від атеїзму до агностизму, а потім до християнської віри. У жовтні 2009 р. Папа Венедикт XVI призначив його членом Папської академії наук.

Несподівана новина 

В інтерв'ю для Vatican News доктор Коллінз поділився, що був здивований, коли дізнався, що його обрали лауреатом Темплтонської премії 2020. «Я ніколи б не подумав, що належу до цієї категорії», – зазначив він, пояснюючи, що ніколи не вважав себе «експертом богослов’я». Вчений наголосив, що для нього є великою честю отримати премію, яку в попередні роки отримали свята Мати Тереза з Калькутти, Біллі Ґрем та англіканський архиєпископ Десмонд Туту. 

Обійнявши два світи

Як зазначається в повідомленні про вручення Темплтонської премії, праця доктора Френсіса Коллінза отримала визнанння двох світів: наукового та релігійного. Ці світи часто тримаються далеко один від одного, проте доктор Коллінз вважає, що вони можуть вести діалог. 

“Я вважаю, що Бог подарував нам дві книги, – зауважив він, – книгу Божого слова – Біблію, яку я читаю щодня, і книгу Божих діянь, яка є створінням.”

За словами доктора Коллінза, як науковець він може «оцінити велич Божого створіння», що є певною формою поклоніння.

Спорідненість з екологічним баченням Папи Франциска

Вчений зазначає, що він підтримує екологічне баченням Папи Франциска, викладене в Енцикліці «Laudato si’». Хоча, як він зазначив, ми «не можемо довести існування Бога за допомогою науки, безумовно, існують аспекти, про які ми дізнаємось, вивчаючи природу, і які, здається, вимагають пояснення». Наука, за його словами, вказує на той факт, що існує «Творець, який володіє неймовірним інтелектом, який є добрим фізиком і математиком, але який також залишив різні вказівки того, що Творець цікавиться нами і пізнає нас».

Проблема страждань

У своєму повідомленні про отримання цьогорічної Темплтонської премії Френсіс Коллінз вказав на нагальність розробки вакцини від Covid-19, підкреслюючи, що він постійно спрямовує на це всі свої зусилля. Науковець також зазначив, що страждання, спричинені вірусом, винесли на перший план деякі сумніви щодо того, як люблячий Бог може дозволити всі ці страждання.

«Питання “Чому люблячий Бог дозволяє страждання?” – це найскладніше питання, з яким стикаються віруючі та невіруючі», – зауважив він, додаючи, що знаходить відповідь на це запитання в стражданні й смерті Ісуса Христа.  

Дослідження Covid-19

Як лікар, що побачив багато страждання протягом свого професійного життя, доктор Коллінз підкреслює, що він дивиться на Христа, Який проводив багато часу зцілюючи людей. «Я вважаю, що ми покликані робити так само, – наголосив він, – І тому, якщо Бог через науку дав нам знаряддя для пошуку шляхів вирішення медичних проблем, включно з Covid-19, я думаю, що ми покликані зробити все можливе, щоб досягнути цього, аби полегшити страждання та запобігти смерті».

Про Темплтонську премію

Темплтонська премія була заснована в 1972 році за ініціативою Джона Темплтона для того, аби надати визнання відкриттям, що пролили нове світло на релігію, особливо, завдяки науці. Встановлюючи вищу суму нагороди, ніж Нобелівська премія, він бажав вказати на важливість того, що він називав «прогресом релігії». Серед лауреатів цієї премії – представники всіх основних релігій з понад десятьох країн, включаючи лауреатів Нобелівської премії, філософів, фізиків-теоретиків та релігійних діячів.