Лаврентій Дублінський, св.
  • Срд, 13/11/2013 - 21:10

Лоркан Уа Туатейл або Лоуренс О'Тул, Лаврентій Дублінський  - архиєпископ Дубліна, дипломат, святий Римо-Католицької Церкви, покровитель Ірландії.

Лоркан Уа Туатейл народився в 1128 році в місті Каслдермат в ірландській аристократичній сім’ї, яка була у родинних зв'язках з ірландським королем. Батько Лоркана Уа Туатейла був васалом ірландського короля Лейнстера. Своє дитинство Лоркан Уа Туатейл провів у монастирі в Глендалохе. У 1151 році, у віці 25 років, став ченцем цього монастиря. У 1154 році став абатом цього монастиря, виконуючи обов'язки настоятеля протягом наступних 22 років.

У 1162 році був обраний архиєпископом Дубліна. Лоркан Уа Туатейл був першим ірландцем на катедрі Дубліна. Поширював шанування святого Кевіна. Після свого обрання часто відвідував монастир у Глендалохе, щоб пожити кілька днів у келії святого Кевіна. Брав активну участь у реформуванні ірландської церкви XII століття, відновив катедральний Cобор Христа в Дубліні.

Після захоплення Дубліна в 1171 році англо-норманами і прямого втручання англійського короля Генріха II, Римський папа Адріан IV видав буллу Laudabiliter, якою визнавав суверенітет Генріха II над Ірландією. Лоркан Уа Туатейл був змушений визнати законність дій загарбників.

У 1173 році разом з іншими ірландськими єпископами брав участь у III Латеранському соборі.

У 1175 Лоркан Уа Туатейл брав участь у переговорах, які призвели до Віндзорського миру. У 1179 році був призначений Римським Папою легатом в Ірландії. Будучи папським посланцем, зміг примирити англійського короля Генріха II і останнього ірландського короля Руайдріма II (король Коннахта з 1166-1186). В 1180 році був вигнаний Генріхом II з Англії до Нормандії. Помер 14 листопада 1180.

11 грудня 1225 Римський папа Гонорій III зарахував Лоркана Уа Туатейла до лику святих.

У 1442 році частина мощей святого була привезена до Англії і зберігалася в церкві його імені в місті Чорлі. Під час правління Генріха VIII мощі зникли.

Серце святого Лоркана Уа Туатейла знаходилося в Дубліні в катедральному соборі Христа. 2 березня 2012 ці мощі були викрадені.

Джерело: Католицька енциклопедія