«Лемківщина сьогодні є учителькою нової Європи», - Блаженніший Святослав на ювілейній 35-й Лемківській ватрі в Польщі
  • Суб, 22/07/2017 - 20:19

З ласки Божої цього року я зміг прибути до цієї Богом благословенної землі, як паломник і прочанин, аби тут схилити голову в молитві до Господа Бога і пом’янути ці сумні роковини, 70-ту річницю «Акції Вісла». Ця сумна подія розпорошила рідних нашому серцю лемків по всьому світі. У нашій молитві ми хочемо торкнутися ран цього Божого народу і цієї землі.

Сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час відкриття Лемківської ватри в Ждині в Польщі. Додамо захід відбувся в рамках Всецерковної прощі на гору Явір.

Він додав, що вчора разом із численними паломниками молився на горі Явір, дякуючи Матері Божій за те, що вона пригортає до свого серця свій народ. «Я прибув сюди, аби схилити свою голову перед нашими прабатьківськими храмами, перед могилами наших предків, аби в молитві ще раз відчути, що тут на цій землі наш народ жив і буде жити в Божій присутності. Прагну особливо подякувати і згадати в молитві усіх батьків і матерів, які зуміли передати своїм дітям любов до цієї лемківської землі і цього благословенного краю. Спогадуючи сумні роковини ми прагнемо подякувати за те, що не можна було відібрати в цього народу. Забрали землю, забрали могили предків, забрали наші храми та не могли вирвати з сердець людей віру в Бога і любов до своєї землі. Гадаю, сьогодні увесь світ і всі народи з подивом дивляться, як лемки люблять свої гори, як лемки люблять свою землю», - сказав Предстоятель Церкви.

За його словами, Лемківщина сьогодні є учителькою нової Європи, яка втрачає коріння, втрачає свою національну і релігійну пам'ять, втрачає свою віру в Бога і тому немає надії. А лемки цього всього можуть навчити сучасного європейця. «Велике вам за це спасибі! Мені особливо сьогодні приємно бути учасником цієї Ювілейної 35-ї Лемківської ватри. Чому? Тому що я зустрів тут так багато знайомих людей. Сюди приїхали люди не тільки з Польщі, Словаччини, України, а й з усього світу (з Канади, США, Австралії). На Лемківській ватрі ми святкуємо свято нашої єдності. Однак сьогодні відбулася ще одна подія, яку, можливо, не всі бачили, але, яка є невід’ємною частиною цього свята. Я сьогодні вперше зустрів і подав руку владиці Паїсієві. Це надзвичайно важливий момент в історії наших Церков, які живуть на одній землі. Подаючи один одному руки ми визнали себе братами в Христі. Цього нам так сьогодні бракує», - сказав Глава УГКЦ.

Наприкінці він додав: «Гадаю те послання, що ми принесли з України є те, що велика Україна є з вами. Ми з вами єднаємося, один за одного будемо горою стояти, бо в цій єдності є наша сила, наше майбутнє. Сьогодні ми згадуємо сумні події, але біль Лемківщини є болем всієї великої України. Відчуття гідності, яке носить в своєму серці кожен лемко в цілому світі спонтанно став гімном гідності Революції на Майдані. Недаремно лемківський плач «Плеве кача» став гімном Майдану. Спогадуючи ці сумні роковини, ми спогадуємо також і долю УГКЦ – вашої матері, яка терпіла із вами. Нехай Всемилостивий Господь благословить нас усіх Божим миром».