ЛГБТ-лоббі Конгресу США відкликали свій скандальний лист про переговори з росією
  • Втр, 01/11/2022 - 13:45

Тридцять членів “прогресивного крила” демократів у Палаті представників Конгресу США 24 жовтня закликали президента Джо Байдена до прямих переговорів із росією, щоб припинити війну в Україні.

The Washington Post зазначає, що цей лист, спрямований групою лібералів-прогресистів у Конгресі до Білого дому сьогодні, “може чинити значний тиск на Байдена, оскільки він намагається зберегти внутрішню підтримку військових дій у той час, коли європейський регіон наближається до потенційно важкої зими, а республіканці погрожують скоротити допомогу Україні, якщо вони отримають більше місць на виборах до Конгресу”.

Лист підписали багато з найвідоміших і найвідвертіших ліберальних демократів у Конгресі, які виступають за пропаганду одностатевих шлюбів та особливі права ЛГБТ, гендерну ідеологію та зміну статі для дітей, легалізацію наркотиків тощо.

Це ультраліберальне лобі представлене членами палати представників Джеймі Раскін (штат Меріленд), знаменита Олександрія Окасіо-Кортез (штат Нью-Йорк), Корі Буш (штат Міссурі), Ро Ханна (штат Каліфорнія) та Ільхан Омар (Міннесота).

Автори листа ніби пояснили свою позицію як «підтримку України в її боротьбі за демократію та свободу».

Наступного ж дня, 25 жовтня, вони відкликали свій лист, пояснюючи, що над ним працювали ще кілька місяців тому, і, мовляв, їхній персонал опублікував його без належної перевірки.

Про що йшлось у листі тридцятьох демократів

«Ми не плекаємо ілюзій щодо труднощів, пов’язаних із залученням Росії, враховуючи її обурливе та незаконне вторгнення в Україну та рішення вдатись до подальшої незаконної анексії українських територій», – йдеться у листі законодавців. Втім, «якщо є спосіб покласти край війні, зберігши вільну і незалежну Україну, Америка зобов’язана використовувати всі дипломатичні шляхи задля підтримки такого рішення, яке буде прийнятним для народу України».

Серед авторів та підписантів листа є законодавці Праміла Джаяпал, Ро Ханна, Джеймі Раскін, Корі Буш, Александра Окасіо-Кортес, Ільхан Омар.

«Альтернативою дипломатії є затяжна війна, яка несе в собі як відомі, так і невідомі катастрофічні ризики», – наголошують автори листа.

Вони вказують на руйнування, які війна вже спричинила в Україні, збитки для світу та ризик катастрофічної ескалації: «Останніми тижнями ризик ядерної війни зріс, бойові дії загострилися, а глобальна економічна незахищеність поглибилася. Тисячі людей загинули і ще десятки мільйонів постраждали».

Наголошуючи на тому, що члени Конгресу мають обов’язок схвалювати витрачення мільярдів доларів платників податків США на військову допомогу, автори листа зауважують, що США мають відповідальність «серйозно вивчити всі можливі шляхи».

Вони закликали Байдена «поєднати військову та економічну підтримку, яку Сполучені Штати надали Україні, з активним дипломатичним поштовхом», який подвоює зусилля з пошуку реалістичних рамок для припинення вогню.

Реакція Держдепартаменту і Білого Дому

Відповідаючи на запитання про цей лист, речник Державного департаменту Нед Прайс сказав, що Сполучені Штати надають Україні військову підтримку, щоб переконатися, що країна «буде в найсильнішій позиції» під час переговорів.

«Ми не знаємо, коли це станеться, головним чином і виключно тому, що ми не бачили жодних знаків від росіян, що вони готові брати участь у такій дипломатії та діалозі», – сказав він журналістам.

Прессекретарка Білого дому Карін Жан-П’єр окремо прокоментувала: «Ми дуже чітко сказали: нічого про Україну без України».

Коментуючи запитання про лист від тридцятьох демократів, координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі заявив, що цінує стурбованість авторів листа, втім, за його словами, ініціатором будь-яких дипломатичних кроків має бути саме Україна.

«Нам усім би хотілось, щоб війна закінчилась сьогодні і вона закінчилась би сьогодні, якби Путін вивів свої війська. Коли ви бачите, як Путін мобілізує сотні тисяч молодих солдатів для своїх зусиль, коли ви бачите, як він проводить «референдуми», щоб отримати якусь політичну легітимність […] і ви бачите всі інші речі, включно із звірствами і воєнними злочинами, ударами по цивільній інфраструктурі, стає очевидним, що Путін не налаштований вести переговори», – заявив Кірбі. Він також наголосив, що нічого не вирішуватиметься про Україну без України.