Лідери церков Одеси обурені діями міліції
  • Пон, 25/11/2013 - 20:03

Глави Православної, Римо-Католицької, Греко-Католицької та Лютеранської церков Одеси стурбовані побиттям співробітниками міліції активіста молодіжної організації «Демократичний Альянс» Олексія Черного і його колег під час згортання наметового містечка на підтримку підписання Асоціації Україна-ЄС на Приморському бульварі в Одесі.

Дорогі брати і сестри!

Ми, священнослужителі християнських Церков м. Одеси, з глибокою тривогою і стурбованістю сприйняли звістку про кричущу несправедливість, яка мала місце сьогодні вранці на Приморському бульварі у м.Одесі. Йдеться про побиття співробітниками міліції активіста молодіжної організації «Демократичний Альянс» Олексія Черного і його колег під час згортання наметового містечка на підтримку підписання Асоціації Україна-ЄС на Приморському бульварі в Одесі. Ми звертаємося до представників державної влади, органів прокуратури та внутрішніх справ з проханням дати оцінку цим подіям.

Події останньої ночі (в Одесі та Києві) сигналізують небезпечну тенденцію - намагання влади використовувати силові методи в діалозі з суспільством. Саме цей сигнал змусив нас заявити публічно свою позицію.

Ми не вважаємо, що вирішення питань на площах є прийнятним. У суспільстві повинні існувати механізми широкого суспільного діалогу та дієвих способів взаємодії влади і громадян. Однак, коли ці механізми виявляються бездіяльними, а спроби народу як носія суверенітету і єдиного джерела влади в країні (Конституція України ст. 5) бути почутим представниками влади виявляються нікчемними, люди заявляють про себе єдино доступним їм способом - виходячи на вулицю. Вирішити ці питання можна лише тоді, коли представники влади (яким ця влада тимчасово делегована народом України) дійсно почують кожного жителя своєї країни.

Ми, як священнослужителі, залишалися і залишаємося поза будь-яких політичних та ідеологічних протистоянь. Але як слухняні виконавці Божої волі і ввіреного нам служіння ми не маємо права мовчати у тих випадках, коли вершиться несправедливість і зневажається людська гідність.

Ми звертаємося до обох сторін протистояння з проханням утриматися від насильницьких заходів. За будь-яких обставин достойність і недоторканність людської особистості і життя святі й непорушні, про що говорять Божі закони і людські. Ми підносимо молитву до Бога про владу та народ України, про благоденство і процвітання нашої країни.

Одеса, 25 листопада 2013 року

Єпископ Броніслав Бернацький, ординарій Одесько-Сімферопольської єпархії Римо-Католицької Церкви в Україні

Єпископ Василь Івасюк, екзарх Одесько-Кримський Української Греко-Католицької Церкви

Єпископ Марк, глава Одесько-Балтської єпархії Української Православної Церкви (Київський Патріархат)

Андрій Бакала, Голова ради Співдружності Церков «Одеська Євангельська Церква»

Пастор Андрій Гамбург, член Міжнародної групи «Примирення Церков і народів Європи», керівник української міжцерковної групи «Примирення», настоятель катедрального собору Апостола Павла в Одесі Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні

За матеріалами www.cerkva.od.ua