Лист академіка Степана Павлюка Прокуратурі стосовно догналівської небезпеки
  • Срд, 11/06/2014 - 17:33
Прокуророві у
Львівській області
п. Гуралю Володимиру

У правовій демократичній державі, суспільний спокій і безпеку громадян забезпечують правоохоронні структури і суди. Саме вони зобов’язані виявляти правопорушників, а не очікувати на звернення громадськості, а потім ще й симулювати, вишукуючи якісь  відмовки, здебільшого маніпулюючи тим, що це питання не в їхній компетенції, стосується іншого  правоохоронного органу. А ще чимало випадків, коли правоохоронна структура опікується явним порушником, як це помітно у випадку з догналівською сектою. Доброзичливість Адміністрації Президента України Януковича до догналівців, чітко забезпечувалась на Львівщині, якраз обласною прокуратурою. Вчинені догналівцями численні правопорушення, зокрема побиття Догналом жінку, захоплення культових споруд,  очевидне порушення законодавства України про порядок перебування осіб без громадянства на території України, та інше, виглядає так, як надання секті права на вседозволеність, що можна розглядати їх, як утворення для здійснення не лише духовної, але й політичної агресії в західних областях України, яким опікувався режим Януковича. Чого лише варті відкриті звернення до Путіна і Лукашенка ввести в Україну  війська для приборкання українців і розгону Майдану, а також створення окремої республіки на сході України. Антиконституційні  діяння догналівських лідерчуків  тодішня влада не помітила, оскільки це було її наміром, але ж і сьогоднішні правоохоронні органи, зокрема СБУ, ГПУ та МВС України жодним чином не реагують. Невже нічого не змінилось ?! Поміж людей поширена думка, що пані Сех, яка залучала колись, так і тепер залучає прихильників Догнала до своїх акцій (приклад із поведінкою Сех у сланцевому питанні та нещодавний захист голови Львівської обласної держадміністрації з-за участі догналівців та інше), а це поєднується з тим, що прокурорський нагляд за правопорядком в державі припало на квоту партії Свободи, зокрема Пана Мохніцького.

Так це чи ні, згодом дізнаємось точніше. Але  на сьогодні я не можу стверджувати  про зміну стилю роботи органу прокуратури у Львівській області. Ще 18 березня 2014 року Львівська обласна рада, як найвищий представницький орган на Львівщині сесійно прийняла рішення за №1017 про «Заборону на території області діяльність релігійного угрупування,  очолюваного А.Догналом», а також Звернення до ГПУ, СБУ МВС України про «перевірку діяльності релігійного угрупування» і «заборону діяльності релігійного угрупування на території України», а реакції ніякіcінької.

   У зверненні з тривогою наголошується, що «2 вересня 2013 року верховоди згаданого релігійного угрупування звернулися до керівництва Росії та Білорусі з закликом ввести війська на територію України», а не вчинено жодних правових дій. Закцентована увага на необхідності здійснити перевірку щодо правомірного «перебування на території України іноземних громадян, а саме: Антоніна Догнала, Роберта Оберхаузера, Річарда Спіржика, Патріка  Сойки і приблизно 20 колишніх монахинь, громадянок Чеської та Словацької Республік». І знову з цього приводу повна байдужість як у центральних структурах, так і на місцях. Догнал просто заворожує. А може існують ще якісь інші, суспільству невідомі впливи?

Ваш, Пане Прокуроре, заступник О.Годуєв відписує мені, що прокуратура безсила «припинити  діяльність релігійної організації УПІКЦ» через звернення до суду, бо їй відмовлено у реєстрації 29.01.2010 Державним комітетом України у справах національностей та релігії, тобто через відсутність реєстрації. І в той  же час О.Годуєв визнає догналівську секту як «релігійна організація» (див. вище).Зрозуміло, що це еквілібристика  О. Годуєва, але йому має бути відома ст. 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», а також інше законодавство, яке орієнтує правоохоронців, що перед Законом за правопорушення відповідає і фізична особа і неформальне об’єднання громадян.

Спостерігається цікава картина, коли прокуратура відправляє звернення «за належністю», як правило, в Головне управління МВС України (04.03.14р.), чи в УСБУ у Львівській області ( 03.03.14р.), а УСБУ у свою чергу строчить в Прокуратуру (28.02.14р.), бо не може визначити, - чи заклик на введення військ іноземних держав (Росії і Білорусі) є зрадою держави, а звернення догналівців до депутатів східних областей України з пропозицією створити свою Республіку є посяганням на конституційний устрій і територіальну цілість, оскільки самого факту про наявність звернень недостатньо для наших фахівців з УСБУ і самого начальника Управління В.І. Кириленка (лист від 28.02.14р. №62/5/4 – 1623). Виявляється, що для них це «відсутні фактичні дані»!?

Шановний Пане Прокуроре, не прошу, а вимагаю, у відповідності до законодавства про перебування на території України осіб без громадянства, за яким Вам належить лише погодити відповідні документи впродовж 24 годин, підготовлені в УСБУ, які базуються на значній фактичній базі про правопорушення іноземними громадянами та численні ухвали судів, які Ви уже неодноразово відхиляли, беручи до уваги поширену інформацію. Може й неправда? То доведіть, що Ви на сторожі  безпеки і спокою в Державі і Вашим прямим обов’язком є скоординувати дії на виконання ухвали обласної ради про заборону діяльності догналівської секти.

Павлюк Степан,
академік НАН України,
професор, директор
Інституту народознавства
НАН України, депутат
Верховної Ради України
1990-1994рр.