Лист Академіка С. Павлюка голові міграційної служби стосовно догналівських нелегалів
  • Птн, 12/07/2013 - 23:51

Начальнику Головного управління

 Державної міграційної служби України

у Львівській області

п. Скибі Ярославу

 

 

Заява

Громадяни України уже вкотре звертаються до Вас, як керівника Державної міграційної служби, яка у своїй діяльності керується Конституцією України та законами України і є центральним органом виконавчої влади, пояснити нам про своє невмотивоване зволікання у справі видворення громадян Чеської Республіки Доґнале Антоніне, Шпіржіка Ріхарда, громадян Республіки Словаччини Оберхаузера Роберта та ще двох десяток в минулому монахинь, відпущених (відлучених) 14 травня 2011 року з Чину святого Василія Великого. Положення про Державну  міграційну службу зобов’язує Вас вчинити дії на "…видворення, у тому числі у примусовому порядку, іноземців та осіб без громадянства з України, заборону в’їзду в Україну іноземців та осіб без громадянства, здійснено заходи, пов’язані з видворенням іноземців та осіб без громадянства з України (п.9 даного Положення).

Нагадаємо, що двома апеляційними судовими рішеннями (від 08.06.2012р.,  від 21.02.2013р.) встановлено про незаконне перебування в Україні, уже тривалий час, громадянина Чехії Доґнала. Для вмотивованих судових ухвал послужили виявлені матеріали, що порушили Порядок №601, встановленого наказом МВС України. Зокрема досліджено лист Управління Служби Безпеки України у Львівській області від 21.07.2011р. №62 /5/4-7868 "що діяльність позивача (Доґнала) спрямована на загострення суспільно-релігійної ситуації в регіоні, порушує вимоги ст. 24 Закону України  "Про свободу совісті та релігійні організації", оскільки священнослужителі, релігійні проповідники, наставники, інші представники зарубіжних організацій, які є іноземними громадянами, можуть займатися проповідуванням релігійних віровчень, виконанням релігійних обрядів чи іншою канонічною діяльністю лише в тих релігійних організаціях, за запрошенням яких вони прибули і за офіційним погодженням з державним органом, який здійснив державну реєстрацію статуту відповідної релігійної організації. Проте, позивач запрошення від релігійних організацій Львівської області не отримував та не має відповідного дозволу на проведення богослужбової діяльності".

Була з’ясована і спростована поширена Доґналом інформація у березні 2008р., що його висв’ячено в сан єпископа УГКЦ, що виявилось цинічною брехнею, оскільки не було жодного рішення Синоду епіскопів УГКЦ та  благословення Ватикану, що недопустиме у канонічному праві, за що на Доґнала була накладена кара великої екскомуніки -  відлучення від католицької церкви, підтвердженої листом Римської Апостольської Сиґнатури від 07.10.2008р., та заборони проводити будь-яку богослужбову діяльність. У той же час у серпні 2009р. Антонін Доґнал заснував секту, яку назвав Українською

Правовірною Греко-Католицькою Церквою, щоб маніпулюючи назвою, обдурювати людей і при цьому ще у судовому позові не визнавати факту створення ним так званої УПГКЦ, називаючи себе не ким іншим, а "Главою так званого вселенського Візантійського патріархату", а Гітюка іменує патріархом УПГКЦ. У цьому блюзнірстві є очевидні прояви законопорушення, як підстава для депортації з території України. Несумісний  із перебуванням в Україні Доґнала, свідчить факт вчинення ним 19.07.2011р. поблизу будинку №6 по вул. Плуговій у Львові дрібного хуліганства, шляхом нанесення легких тілесних ушкоджень громадянці Гузіль Е.І., що визнав Шевченківський райсуд 20.07.2011р., наклавши на Доґнала адміністративне стягнення. Підставою для видворення Доґнала служить неправдивий зміст і мета перебування в Україні, що і зазначається у постанові Львівського окружного апеляційного суду від 17.04.2012р., яке залишено в силі апеляційною інстанцією від 08.06.2012р.: "… з матеріалів справи не вбачалось і те, з якою метою Доґнал А.Й. клопотав про продовження йому терміну перебування на території України. А твердження  Доґнала А.Й. про його роботу в благодійному фонді "Повернення додому" жодним чином не були засвідчені в судовому засіданні першої інстанції, зокрема: текстами прочитаних лекцій; методологією та схемами лікування і профілактики нарко чи алкозалежних громадян; відео-аудіозвітами; актами виконаних робіт; відомостями про нарахування та виплату заробітної плати, а долучені до матеріалів справи довідка від 16.03.2012 року про участь у програмах Благодійного фонду та характеристика допомоги наданої Антоніном Доґналом, не конкретизують зміст та обсяг проведеної роботи, кількість семінарів, лекцій, тренінгів, дискусій та профілактичних розмов, в яких він брав участь, відтак цілком обґрунтовано такі не прийняті до уваги судом першої інстанції".

Самостворений фальшивий  патріарх Доґнал, всупереч забороні богослужбової діяльності, як підтверджується актом від 31.07.2011р. Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради, 31.07.2011р. об 11.20 год. на вул. Сосновій, 31 в смт. Брюховичі проводив богослужіння, здійснював релігійний обряд та виголошував проповідь.

При уважному прочитанні судівських ухвал, міграційна служба знайшла б окрему вимогу для себе, що Доґнал у добровільному порядку на протязі 10 днів повинен покинути територію України. Хочемо наголосити, що про це йдеться в ухвалі суду ще 17.04.2012р., а сьогодні вже початок липня 2013р., що вказує на малоефективність роботи міграційної служби.

Викликає сум і тривогу відповідь гр. Шпильці Г.Р. від 28.11.2012р.. що доблесна міграційна служба уже скерувала листа до ВММК ГУ МВС України у Львівській області "для встановлення його місця перебування та вирішення питання щодо підготовки адміністративного позову на видворення даного громадянина за межі України в примусовому порядку". Керівництво міграційної служби у Львівській області попросту  насміхається над нами, або глузує із себе, коли бідкається про складнощі встановлення місця перебування Доґнала, тоді коли той  у травні-червні цього року із своїми сектантами із мосту через Дніпро, привселюдно, при телевізійних камерах, журналістах, скидав язичницького ідола у воду, або більше часу знаходитися у захопленому доґналівцями жіночому василіанському монастирі у Брюховичах, і при цьому часто наголошується, що йому, керівництву не сприяє ГУ МВС України у Львівській області.

Закон України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства (ст.32) зобов’язує Вас, міграційну службу, яка як юридична особа знаходиться у прямому підпорядкуванні Міністерства внутрішніх справ України, діяти у відповідності до  Закону, коли "іноземець та особа без громадянства має бути видворений за межі України у  разі якщо: він вчинив злочин (побив громадянку України); він добровільно не виконав рішення про скорочення терміну його тимчасового перебування в Україні у визначений у цьому рішенні строк (декілька судових ухвал); його перебування в Україні становить загрозу національній безпеці або громадському порядку". На останньому наголошується в ухвалі суду, якою підтверджується висновок вченої ради Інституту філософії НАН України, що "існують підстави вважати діяльність іноземних громадян  (доґналівців із Чехії і Словаччини), зокрема, позивача (Доґнала – С.П.) протизаконною, оскільки така (секта – С.П.) розпалює релігійну ворожнечу, провокує нетерпимість до віруючих інших спільнот "Аналогічний висновок звучить у Рішенні ГУ МВС України у Львівській області від 27.08.2011р. "Про заборону в’їзду на територію України громадянину Чеської Республіки Антоніну  Доґналу": "…що дії громадянина Антоніна  Доґнала суперечать інтересам забезпечення безпеки України, охорони громадського порядку, захисту прав і законів інтересів громадян України".

У судовій ухвалі від 21.02.2013р. Львівського апеляційного адміністративного суду чітко наголошується на діях правоохоронних органів: "Рішення про видворення іноземці та особи без громадянства за межі України приймається органом внутрішніх справ (тепер Державною міграційною службою) за місцем його перебування з наступним повідомленням протягом 24 годин прокурора про підстави прийняття такого рішення".

На нелегальному становищі перебувають інші учасники секти Доґнала – 23 особи із Словаччини, які відлучені від монашого ордену сестер василіанок рішенням Архимандрині сестер Чину  святого Василія  Великого від 5 квітня 2011р. і затверджене Апостольським Престолом, Конгрегацією для Східних Церков 14 травня 2011. Це однозначно означає, що завершилася мета перебування цих осіб – із богослужбової на світську, а також анульовані запрошення на в’їзд в Україну. Відсутнє право перебування в Україні відлучених від Церкви Оберхаузера Роберта і Шпіржіка Ріхарда.

Вагомо у цій ситуації   зацитувати один із висновків із листа начальника відділу національностей та релігій ЛОДА, доктора філософських наук Ігоря Держка: "Правонаглядові органи зобов’язані були депортувати іноземних громадян, які не мають належним чином оформлених дозволів на проведення богослужбової діяльності, з України. Будучи відлученими від церкви, вказані іноземці не мають права на будь-які священнодійства, а тим більше утворювати на українських теренах нові релігійні структури".

Вимагаємо від начальника головного управління Державної міграційної служби України у Львівській області вчинити негайно дії, які передбачені законодавством України і вимогами судових ухвал, порушників права перебування на території України, зокрема Доґнала, Шпіржіка, Оберхаузера та 23 осіб, колишніх монашок, і видворити за межі Української Держави.