Лист єпископів Японії з нагоди «10 днів для миру»
  • Суб, 03/08/2013 - 02:19

6-15 серпня, перед черговою річницею бомбардування Хіросіми і Нагасакі, у Японії відзначають «10 днів для миру». Послання з цієї нагоди місцевий єпископат видав ще 23 червня у зв’язку із річницею завершення війни на о. Окінава. Як пише Архиєпископ Пітер Такео Окада, для мешканців острова ця дата є символом приниження.

«Окінава і сусідні острови тоді практично опинилися під «американським військовим управлінням, – зазначає митрополит столиці Японії. – Солідарність з мешканцями Окінави дуже важлива, оскільки вони і надалі потерпають від дискримінації і байдужості інших японців, а також від руйнацій, вчинених американськими військовими базами», – пише Архиєпископ Окада. Він також засуджує американсько-японські плани щодо створення нової бази в Хеноко, яка має постати в супереч спротиву місцевої влади.

У посланні Архиєпископ Токіо висловлює також побоювання щодо посилення прагнення змінити японську конституцію, а саме пункт дев’ятий. Відповідно до нього, «японський народ… назавжди відрікається війни…, а також використання чи загрози застосування в якості засобу вирішення міжнародних суперечок», а японська держава не утримує збройних сил. «Пункт дев’ятий є світовим скарбом, яким Японія гордиться», – наголошує єрарх.

Архиєпископ Окада нагадує опубліковану 50 років тому енцикліку Івана ХХІІІ «Pacem in terris», відповідно до якої основою миру є оборона прав і гідності людини. Комісія суспільних справ японського єпископату на даний час готує нове тлумачення цього папського документу з надією, що його використають під час відзначення «10 днів для миру». «Як вірні і громадяни, ми повинні висловлювати в політиці наше переконання щодо шляху до миру», – заохочує Архиєпископ Токіо.

За матеріалами http://pl.radiovaticana.va