Лист Конференції Єпископів РКЦ в Україні у справі відставки Святішого Отця Бенедикта XVI
  • Срд, 13/02/2013 - 19:25

Любі брати в священстві!

Любі богопосвячені брати і сестри!

Улюблені брати і сестри у Христі!

 

1. 11 лютого світ облетіли слова папи Бенедикта XVI, який промовив до Консисторії Кардиналів Римсько-Католицької Церкви: «Неодноразово роблячи іспит свого сумління перед Богом, я впевнився у тому, що з огляду на похилий вік, мої сили вже не є достатніми для належного здійснення Петрового служіння. Я добре усвідомлюю, що це служіння, задля його духовної суті, повинно здійснюватися не лише ділами й словами, але не меншою мірою – страждаючи й молячись. Однак, у сучасному світі, який швидко змінюється та схвильований питаннями великої ваги для життя віри, щоб керувати човном святого Петра та звіщати Євангеліє, необхідні також сили як тіла, так і духа, сили, яких останніми місяцями у мене настільки поменшало, що мушу визнати свою нездатність добре звершувати доручене мені служіння. Тому, добре усвідомлюючи серйозність цього акту, з повною свободою, заявляю про те, що зрікаюся зі служіння Єпископа Риму, Наступника святого Петра».

 

Ці слова викликали шквал коментарів, які намагались відповісти на ряд питань щодо рішення папи Бенедикта XVI. Своїм листом не прагнемо входити полеміку, що піднялася у цілому світі через вчинок Святішого Отця. Будучи здивованими, як і усі, відчуваючи у серці жаль і смуток, з великою повагою приймаємо рішення Його Святості Бенедикта XVI і просимо також Вас, у дусі послуху і з почуттям права на вільну волю, яку має папа, прийняти Його свідоме зречення і дякувати Богу за цей час понтифікату. Прошу про це, як Ваш Митрополит, а раніше особистий секретар Бенедикта XVI, разом з усім єпископатом Римсько-Католицької Церкви в Україні.

 

2. У Посланні на цьогорічний Великий Піст Святіший Отець написав такі слова: «Коли ми залишаємо місце для Божої любові, тоді стаємо подібними до Нього, беручи участь у Його любові. Якщо ми відкриваємо себе на Його любов, ми дозволяємо Йому жити у нас і вести нас до любові з Ним, у Ньому і як Він; лише тоді наша віра стає істинно такою, «яка діє через любов» (Гал 5,6); лише тоді Він перебуває у нас (пор. 1 Йн 4,12). Наслідуючи це повчання, станьмо учасниками любові Бога, яка закликає нас до молитви вдячності, голосом св. Апостола Павла з Першого Послання до Солунян: «За все дякуйте: така бо воля Божа щодо вас у Христі Ісусі» (1 Сол 5, 18).

Тому просимо і заохочуємо, щоб у кожній парафіальній спільноті в нашій митрополії відбулись подячні Святі Меси за дар служіння Бенедикта XVI у неділю 24 лютого 2013 року, випереджаючи закінчення понтифікату 28 лютого, визначеного Святішим Отцем. Унікальність часу і подій, не дивлячись на розпочатий період Великого Посту, закликає нас у неділю подяки за понтифікат заспівати перед виставленими Пресвятими Дарами гімн вдячності «Тебе Бога прославляєм» за, як окреслив 11 лютого у Ватикані Декан Колегіуму Кардиналів кардинал Анджело Содано: «світлий понтифікат, виконуваний з такою великою любов’ю і послухом». З подячною молитвою просімо про щедрі Божі благодаті і дар здоров’я для папи, який відходить від справ.

3. До 20:00 год. 28 лютого папа Бенедикт XVI буде виконувати папське служіння, як Єпископ Рима і видимий Голова Церкви, для того згадуймо Його ім’я в каноні Святої Меси. Натомість після закінчення понтифікату, тобто після 28 лютого, у період sede vacante, і аж до обрання нового папи, не будемо згадувати імені Святішого Отця в каноні Святої Меси, опускаючи слова: «з нашим папою…», а згадувати лише ім’я дієцезіального єпископа.

4. Припинення повноважень папи, в разі смерті, або як у цьому випадку - зречення, означає, що спільнота Церкви має обрати нового Єпископа Рима і видимого Голову Церкви. Обиратимуть папу кардинали-виборці на Конклаві, яким ще немає 80-ти років. Однак відповідальність лежить не тільки на їх плечах, але стосується цілої спільноти Церкви, яка має обов’язок молитися до Святого Духа у намірах доброго вибору папи і за усіх членів Конклави.
З почуттям відповідальності за добро Церкви, просимо про відправлення Святих Мес 3-го березня 2013 року у кожній парафії в інтенціях обрання нового папи і за членів Конклави. Спеціальним акцентом цієї молитви нехай буде спів гімну до Святого Духа «О Дух Сотворитель, прийди».

5. На закінчення, вслухаймося в уривок з проповіді папи Бенедикта XVI, яку він виголосив 28 травня 2006 року в Кракові:
«Я, Бенедик XVI, наступник папи Йоана Павла ІІ, прошу Вас:

    щоб Ви, стоячи на землі, вдивлялися в небо – в Того, у якому протягом останніх 2000 років знаходять сенс свого існування прийдешні покоління, які живуть на цій землі;
    прошу Вас, щоб Ви, зміцнені вірою в Бога, палко брали участь у зміцненні Його Царства на землі, Царства добра, справедливості, солідарності і милосердя;
    прошу Вас, щоб Ви відважно свідчили Євангеліє у сьогоднішньому світі, несучи надію вбогим, страждаючим, самотнім, зневіреним, спраглим свободи, правди і миру;
    прошу Вас, щоб Ви, чинячи добро ближньому і піклуючись про спільне добро, свідчили, що Бог є любов’ю;
    прошу Вас, щоб Ви ділилися скарбом віри з народами Європи і світу, на згадку про Вашого земляка, який, будучи Наступником св. Петра, чинив це з великою міццю і ефективністю;
    прошу Вас також пам’ятати про мене у своїх молитвах і жертвах, так як пам’ятали про мого попередника, щоб я виконав місію, призначену мені Христом».
    Прошу Вас міцно стійте у вірі! Міцно стійте в надії! Міцно стійте в любові!»

 

Нехай ці слова стануть для Вас ясним і зрозумілим посланням і дороговказом у розпочатому Році Віри, який встановив діючий папа, місія якого добігла кінця, але Його навчання залишається в Церкві і є голосом міцної віри, надії і любові.

 

Дорогі брати і сестри!

Дякуючи за взяту відповідальність і за піклування про майбутнє Вселенської Церкви у важливий момент історії, залишаємося з Вами у єдності зі Святішим Отцем Бенедиктом XVI і обраним під час Конклави його наступником, з щирого серця уділяємо Вам апостольське благословення: В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Львів, 12 лютого 2013 року

Вих. № 03 / 2013

 

Архієпископ Мечислав МОКШИЦЬКИЙ
Митрополит Львівський
Глава Конференції Римсько-Католицьких Єпископів України

Джерело: http://rkc.lviv.ua