Лист на свято Святого Сімейства з Назарета Архієпископів та єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні.
  • Срд, 24/12/2014 - 12:29

Дорогі батьки та матері, бабусі і дідусі, дорогі діти!

У цей важкий для нас і нашої країни час Господь утішає нас, даруючи свята. У ці дні ми згадуємо і святкуємо Христове Різдво. Добрий Бог, схиляючись над нашими стражданнями і проблемами, які трапляються в особистому, родинному і суспільному житті, захотів стати одним із нас — Людиною.

Чи ця подія може дати нам надію і показати сенс нашого життя, сенс усього, що переживаємо? Чи може показати в іншому світлі актуальний час випробування, час війни, — війни не лише у нашій Батьківщині, а й у багатьох країнах світу?

Сьогодні перед нашими очима постає Сім’я із Назарета: Марія, Йосиф та Ісус. Минуло дві тисячі років, і ця маленька Сім’я, нікому тоді не знана, й історія її життя, здаються краплинами води в океані інших подій, або грудкою землі, яка не може мати значення і впливу на долю усієї планети. Однак саме тут, у сім’ї, у цій Сім’ї, сталося щось найважливіше в історії людства: народилася і виховалася Добра Людина, яка водночас була Богом, — Ісус Христос, Котрий спасає світ, як про те каже Його Ім’я: Іє-шуа, «Бог спасає».

Із кожним днем ми дедалі виразніше бачимо, як світ потребує спасіння! На це вказує не лише драма війни у нашій країні. Ця війна, а також інші війни, кількість яких зростає у різних кінцях світу, вказують на людський егоїзм, як індивідуальний, так і суспільний, клановий чи національний, або ж егоїзм міжнародних корпорацій чи великих фірм. Людина поневолена. Вона говорить про мир, але веде війну.

Перша з війн, яку провадить сучасна людина, — то війна з життям, і вона полягає в убивстві беззахисних людських істот у материнському лоні. Блаженна Мати Тереза з Калькутти під час промови з нагоди вручення їй Нобелівської премії сказала: «Сьогодні найбільшою загрозою для миру є аборт (…) — Адже якщо мати може вбити своє дитя, то що мені заважає убити тебе, а тобі – мене?…»

Також св. Йоан Павло ІІ застерігав: «Народ, який убиває власних дітей, це народ без майбутнього».

Скільки жінок у нашій країні страждають через гріх аборту… Скільки є чоловіків, які егоїстично знеболили свої серця і погодилися на вбивство власної дитини… Скільки дітей живуть із травмами, бо їхнє зачаття й народження були небажаними, під загрозою. Скільки ж таких матерів, батьків і дітей у Росії, Європі й Америці, в Азії — у Китаї, та у багатьох інших країнах? Чи не в цьому полягає перша причина війни  поміж народами?

Коли Ісус народився у Вифлеємі, Його життя також було у небезпеці. Самозакоханий можновладний Ірод, переляканий за своє майбутнє, хотів убити Дитя. Сьогодні вдивляємось у Святе Сімейство, яке втікає до Єгипту, не має зручностей, постійно перебуває у дорозі. Бо прийняття життя і турбота за нього позначені боротьбою та самозреченням. Бачимо, яким вірним залишається Господь серед цих страждань, як оберігає, захищає від нещастя. Бог пильнує Сім’ю в дорозі, посилає свого ангела, що попереджає про небезпеку, будить Йосифа зі сну. Свята Сім’я — це середовище, в якому оберігається життя. Молячись про святість для наших родин, молімося про відкритість на життя, про збереження найменшої і найбеззахиснішої людини — Божого творіння і Божої дитини.

Наступна з сучасних війн – це постійна боротьба за те, щоб мати більше, якомога більше... Людина, яка не знає Божої любові, поневолена пристрастю володіння. Тому можна зустріти лікаря, який переконує пацієнта у хворобі або говорить брехню про контрацепцію та штучне запліднення (in vitro), щоб заробити гроші; вчителя чи викладача, який деморалізує учнів вимаганням грошей; державного службовця, не здатного виконувати свою працю без хабара; суддю, який знімає провину зі злочинця за гроші; продавця, який продає прострочений товар; підприємця, який не виплачує заробітної плати своїм працівникам; політика, який говорить високі слова, але думає лише про свій бізнес; фермера, який нищить землю і здоров’я людей застосуванням надмірної кількості хімікатів; або ж захопленого жагою збагачення шукача бурштину, який нищить величезні території родючої української землі…

Ці індивідуальні види егоїзму поєднуються в родинний егоїзм, клановий, народний і міжнародний, і найчастіше саме тому люди воюють між собою.

Звернімося знову до Святого Сімейства з Назарета. У багатьох із нас у домівках є ікони з зображенням Святої Сім’ї. Добре було би, щоб у кожному домі була така ікона. Адже вона вказує на одну-єдину правду: святість Сім’ї, побудованої на глибоких стосунках, на взаємній любові. Не видно маєтку, заможності, багатства, бо ця Сім’я їх не мала. Справжнім багатством, здатним знищити егоїзм наших сердець, є стосунки, що випливають із любові. Саме у сім’ї людина вперше може відчути смак любові, пізнати любов. Саме завдяки доброзичливим стосункам, розмовам, умінню слухати ближнього ми можемо шукати правду, пробачення, таким чином знищуючи самолюбство.

Усе це для нас можливе, адже Ісус, Котрий жив у Назареті з Марією та Йосифом, воскрес і живе й досі. Він близько. Він — «Бог-з-нами», Еммануїл, і ми завжди можемо перебувати з Ним у близьких стосунках. Саме ці стосунки, що звершуються у глибині нашого серця, звільняють нас від егоїзму.

Звернімося, наприклад, до св. Петра, нашого першого Папи. Більшості з нас відома його історія. Він так любив свого Вчителя, що готовий був битися за Нього, присягав, що навіть коли всі покинуть Ісуса — він залишиться. Але покинув Господа, зрадив… Однак Ісус не дорікав йому: Він знав Петра і розумів, що самої лише доброї волі замало, аби бути добрим і порядним. Аби стати таким, здатним до вірної та неегоїстичної любові, треба набути досвіду спасіння, по-справжньому пізнати Ісуса і Його любов.

Ось вона, Добра Новина про спасіння людей, про визволення людини з егоїзму!

Першим доказом її дієвості нехай буде той же св. Петро. Він стане добрим, порядним, люблячим, навіть віддасть із любові своє життя, буде щасливим, піде до Неба. Усе це станеться завдяки вірі Петра у те, що бути нормальною, щасливою людиною – означає любити подібно до Розіп’ятого Ісуса. Петро повірить у любов Христа, сильнішу за ненависть, егоїзм, страх, зло і смерть. Повірить, що Ісус любить його саме так. Повірить, що Ісус — Бог, і саме тому може дати йому таку любов. У той же час Дух Воскреслого Христа зійде на нього і буде жити у ньому. Святий Дух – Дух Любові, якого мав Ісус, у якому любив свого Отця і Його силою любить нас.

Для нас сьогодні дуже важливо, щоб ця Добра Новина — надія для кожної людини — осяяла сім’ю. Адже в ній виховувався Ісус – наш Спаситель. Жив там тридцять років! Зміна історії світу готувалася за допомогою простого сімейного життя.

Дорогі батьки! Саме тому ваше покликання і є таким важливим і чудовим. Зміна на краще, мир в Україні, мир у родинах і між людьми залежить від того, що відбувається у ваших родинах, від того, як ви виховуєте своїх дітей.

Не дозвольте ошукати вас тим, хто обіцяє розв’язання проблем без зміни людського серця Божою любов’ю, без допомоги Того, Хто прийшов у цей світ і жив у Сім’ї з Назарета. В історії не бракує спроб здійснення таких фальшивих обіцянок. Згадаймо обіцянки Гітлера своєму народові, що буде щасливим, коли стане великим. Або ж обіцянки комуністів про щастя і рай на землі, якщо запанує комунізм. Чи можливо змінити світ на краще шляхом насильства, навіть в ім’я найпрекрасніших ідей? І чи справді за допомогою того, що робив Гітлер, і того, що робили комуністи, хтось став доброю і щасливою людиною?

Лише у сім’ї, яка є «першою школою любові», може зростати людина, здатна до створення миру і кращого життя. Отож, батьки, це від вас залежить, які цінності ви передасте своїм дітям, чи скеруєте їх на стежку життя з Богом. Ця стежка зазвичай вузька, вимагає багатьох зусиль, але вона — правильна, і єдина веде до мети.

Тепер звернімо увагу на два питання, важливі у вихованні дітей. Спочатку на те, що для ваших дітей украй важлива єдність і любов між вами. Ваші діти потребують бачити вас разом, як ви любите одне одного, здатні до взаємного пробачення. І, звичайно, їм необхідно відчувати, що ви завжди близько них. Знаєте самі, як ваші діти страждають, коли вас немає поруч!

І наступне, ще важливіше. Йдеться про те, щоб допомогти дітям зустріти Ісуса, привести їх до Нього. Допомогти їм зрозуміти, що, незважаючи на їхні гріхи, слабкості та помилки, вони мають Друга, який завжди їх любитиме і ніколи не відкине. Навчіть ваших дітей приймати любов Христа! Зв'язок, дружба з Ісусом, що будується за допомогою святих таїнств, молитви, катехизи і звичайного життя, зробить ваших дітей щасливими, добрими і люблячими, здатними долати самолюбство.

Любі діти, тепер слово до вас. Безперечно, що й ви страждаєте через війну. Можливо, хтось із вас уже втратив на ній тата, брата, дядька, дідуся… Це великий біль. Але пам’ятайте: коли так сталося і хтось із ваших найближчих помер або був убитий, то знайте, що він живе! Треба надіятися, що він у Чистилищі, або й уже в Небі, і може вам допомагати, можна молитися за нього і просити його про підтримку і пораду. Під час Служби Божої кажемо, що віримо у спілкування святих, а це означає, що можемо мати духовний зв’язок із тими, хто помер.

Любі діти, що робити, щоб більше не було війни? Ваші батьки вже знають, що мир залежить від любові у ваших сім’ях. Дуже важливою є любов поміж вашими батьками і їхня спільна любов до вас, а також любов між вами і ваша любов до батьків. Але і ваші батьки, і ви маєте хворобу, яка називається егоїзмом,  або ж самолюбством, тобто коли ми бачимо лише свої інтереси й потреби. Та існують ліки від цієї хвороби, це — Любов Ісуса в наших серцях. Господь Ісус дуже любить вас і бачить, як ви страждаєте через егоїзм. Він хоче допомогти вам та вашим батькам і дати вам любов, яку може дати тільки Бог. Без любові людина завжди буде егоїстичною, вестиме війни і кривдитиме інших людей, також дітей. Тільки Ісус може вилікувати від цієї хвороби! Але Він не лікує її лише за один раз. Кожного дня ми потребуємо цього лікування. Батьки вам у цьому допоможуть.

Дорогі батьки, знову звертаюся до вас. Ваше завдання – прекрасне і важливе. Вас ніхто не замінить. Церква існує для вас, і ви належите до неї. Ви творите Церкву – тобто спільноту, в якій людина переживає визволення зі свого егоїзму. Лише тоді вона може бути справедливою і пробачати. Таким чином запанує мир.

Родина з Назарета була малою, згідно з людською оцінкою — без особливої цінності, але у ній був Ісус, була Любов. Ця Сім’я приготувала найбільшу революцію, єдину, що здатна змінити світ на краще. Саме це становить вашу місію. Ваше завдання — жити так, як жило Святе Сімейство з Назарета. Жити просто, звичайно, але завжди у взаємній любові. Завжди з Ісусом серед вас!

Так, вам нелегко, стільки труднощів, ви потребуєте допомоги. Але у Церкві завжди, у різні способи, ви можете отримати потрібну допомогу. Користуйтеся цим! Є різні спільноти і рухи, реколекції та зустрічі. Вони для вас. Ви потребуєте середовища віри: місця, де дістанете підтримку і допомогу, де зустрінете людей, які думають схожим чином із вами і які мають досвід Божої любові. Ісус чекає на вас, ви можете зустрічатися з Ним, а в Ньому – з сестрами і братами. Мир залежить від того, чи ви приймете Любов до своїх сердець і чи допоможете своїм дітям жити цією Любов’ю.

На це чудове і незамінне служіння в родині сердечно благословляємо вам.

Архиєпископи та єпископи Римсько-Католицької Церкви в Україні.