Лист Папи до францисканців у Сирії
  • Срд, 28/11/2018 - 16:42

Відповідаючи на лист двох священиків-францисканців із Сирії, Папа Франциск висловив близькість християнам та всім мешканцям країни, зазначаючи, що в їхньому стражданні він бачить терпіння Христа.

Папа Франциск відповів двом священикам-францисканцям із Сирії отцям Ханні Джалуфу та Луаю Бшаратові, які в своєму листі до нього дали свідчення душпастирського служіння в надзвичайно важких умовах війни. Він запевнив свою близькість священикам та християнським спільнотам, які «переживають біль з вірою в Ісуса Христа».

В стражданні сирійського народу – страждання Христа

«Скільки страждання, скільки злиднів, скільки болю Христа, що страждає, вбогий, вигнаний із своєї землі, – пише Папа. – Це – Христос! Це – таїнство. Наше християнське таїнство. У вас і в жителях дорогої Сирії ми бачимо страждального Христа».

Мучеництво – слава і надія Церкви

Наступник святого Петра зазначає, що мучеництво, більше ніж будь-що інше, позначає характерний для християнина спосіб участі в історії спасіння людства. «Мученики, – наголошує він, – втілюють Боже Царство, засівають християн для майбутнього і є справжньою славою Церкви та нашою надією».

Папа додає, що таке свідчення є закликом до того, щоб не загубитися серед життєвої бурі. За його словами, в найважчих хвилинах, перед нами постає «неочікуваний знак спасіння: Пречиста Діва Марія, що пригнічена, мовчазно споглядає на невинного розп’ятого Сина, Який наповняє змістом життя і спасіння народу».

Надіятись за прикладом апостола Павла

Святіший Отець запевняє сирійським священикам «постійну згадку в Євхаристійному сопричасті, аби невимовний біль преобразився в божественну надію», про яку св. апостол Павло писав у Посланні до Римлян: «Хто нас відлучить від Христової любові? Горе чи утиск, чи переслідування, чи голод, чи нагота, чи небезпека, чи меч? Як написано: “За тебе нас увесь день убивають, уважають нас за овець призначених на заріз”. Але в усьому цьому ми маємо повну перемогу завдяки Тому, хто полюбив нас». (Рим 8, 35-37)

«Молю Пречисту Діву Марію, – пише Папа, – щоб Вона оберігала вас під Своїм Покровом і випрошувала для вас дару витривалості. Від усього серця благословляю всі християнські сім’ї, ввірені вашій мужній опіці».

Папа завершив свій лист звичним для нього проханням: «Будь ласка, не переставайте молитися також за мене».