Лист Папи Франциска з нагоди 800-річчя Кустодії Святої Землі
  • Втр, 17/10/2017 - 18:17

Кустодія Святої Землі – таку назву має францисканська Провінція Ордену Братів Менших, що об’єднує спільноти регіону, серед особливих завдань яких є оберігати місця, пов’язані з життям Ісуса Христа, – відзначає 800-річчя свого служіння численними релігійними, душпастирськими та культурними заходами. З цієї нагоди вони отримали окремого листа від Папи Франциска.

У листі на ім’я Настоятеля, Кустода Святої Землі о. Франческо Паттона, Святіший Отець пригадує, що святий Франциск Ассизький доручив францисканцям вирушити на місію до всіх народів, як свідчення віри, братерства й миру. Так була створена Провінція Ордену Братів Менших в цьому регіоні, а перші місіонери прибули міста Акка на березі Середземного моря 1270 року.

«Витривалі в спогляданні-контемпляції та молитві, прості й убогі, слухняні Єпископові Риму, також і в сучасній дійсності ви живете в Святі     й Землі поруч з братами різних культур, національностей та релігій, сіючи мир, братерство й пошану» – написав Його Святість, наголошуючи на їхніх окремих служіннях, як от супровід паломників з усього світу, біблійні студії, наукова діяльність, зокрема, археологічні дослідження, провід санктуаріїв, служіння місцевим християнським громадам, виховання молоді, дбання про найбідніших та найслабших, хворих і похилих віком, милосердя, що виявляється у повсякденному житті, часто в контексті, позбавленому миру та спокою. «Ви є послами всього Божого люду, – додав він, – який завжди вас щедро підтримував, зокрема, за допомогою 'Збірки для Святої Землі'... А в особливий спосіб вас підтримує Конгрегація для Східних Церков, яка цими днями відзначає своє сторіччя».

Святіший Отець віддав Кустодію Святої Землі, всі спільноти та всіх францисканців материнському покрову Пречистої Діви Марії та уділив Апостольське благословення, призиваючи заступництво святого Антоніо з Падуї, що є небесним покровителем Провінції Ордену Братів Менших, юрисдикція якої поширюється на Ізраїль, Палестину, Сирію, Йорданію, Ліван, Кіпр та острів Роді.