Лист польських лікарів: Вимагаємо заборони "In vitro"!
  • Пон, 10/06/2013 - 20:25

Католицьке Товариство Польських Лікарів (Шльонське відділення) написало відкритого листа з вимогою заборони процедури екстракорпорального запліднення.

 

«Перед прийняттям рішення про фінансування процедури "In vitro", ми, лікарі Католицького Товариства Польських Лікарів (Шльонського відділення) звертаємо увагу на величезне зло, кривду і низку несправедливостей, пов’язаних з цією процедурою.

Відділення прокреації від сексуального акту, супружного акту, завжди має погані суспільні наслідки і є особливо шкідливим для дітей, які приходять на світ внаслідок втручання третіх осіб. Це неухильно тягне за собою редефініцію батьківства, материнства, подружньої вірності, впроваджуючи замішання в родинні стосунки і нищачи цим фундамент суспільного життя.

 

Запліднення в лабораторних умовах і «продукування» дитини за допомогою технічного втручання третіх осіб є виразом браку поваги до гідності людського життя.

Процедура „In vitro”  невіддільно пов’язана із нищенням життя людини у фазі пренатального розвитку, тому є глибоко  неетичною.

 

Як лікарі ми стверджуємо з силою, що метод „In vitro” не лікує неплідності, а лише уможливлює «випродукування» дитини; щобільше, вона може мати ризик для життя і здоров’я матері та дитини. Натомість лікарським покликанням і обов’язком є порятунок життя і здоров’я. У цьому місці ми наголошуємо, що процедура „In vitro” не  рятує ні життя, ні здоров’я, а нищить їх, що цілковито суперечне з лікарською етикою.

 

Ця процедура радикально суперечна з екологією прокреації, заміщаючи натуральне середовище зачаття і початкового розвитку людини, яким є лоно матері, «склом», а в крайньому випадку системою глибокого замороження (до температури −195°C).

 

Процедура „In vitro”, на різних етапах її застосування, порушує три пункти Конституції Польщі:

Пункт 30. Природжена і невід’ємна гідність людини становить джерело свободи і прав людини і громадянина. Вона непорушна, а її пошанування і оборона є обов’язком публічної влади;
Пункт 38. Річ Посполита Польща запевняє кожній людині правову оборону життя;
Пункт 40. Ніхто не може бути підданий тортурам, ані жорстокому, нелюдському чи понижуючому трактуванню чи покаранню. Заборонено використовувати тілесні покарання;
а також
Пункт 157а карного кодексу: § 1. Хто спричиняє пошкодження тіла зачатої дитини чи порушення здоров’я, яке загрожує її життю, підлягає штрафові, карі обмеження свободи чи позбавлення свободи терміном до 2 років.

 

Процедура „In vitro” разюче незгідна з турботою про людське життя, етикою і зобов’язуючим правом, тому ми, лікарі, вимагаємо цілковитої законодавчої заборони методу „In vitro”!

Цей метод виник як відповідь на прагнення неплідних пар  мати потомство. Техніка „In vitro” не лікує неплідності та незгідна з лікарським мистецтвом. Сучасна медицина випрацювала етичну і ефективну методику лікування неплідності – напротехнологію, яку ми, як лікарі, підтримуємо і пропонуємо.

Управа Шльонського Католицького Товариства Польських Лікарів
Президент – доктор медичних наук Ельжбєта Кортичко
Віцепрезидент – доктор Барбара Копчинська

 

За матеріалами: http://info.wiara.pl