Лист Вавилонського патріарха до іракської молоді
  • Чтв, 08/11/2018 - 19:11

Після завершення Синоду, присвяченого молоді, патріарх Луїс-Рафаель кардинал Сако звернувся до молодих людей Іраку, запевняючи їх в тому, що Церква готова їх приймати і прислухатися до них, бо є родиною, в якій вони завжди можуть знайти підтримку

«Молоді потрібно знати соціальну доктрину Церкви і бути мостами діалогу між культурами і релігіями, особливо, між християнством та ісламом, для того аби зміцнити мирне співжиття» – про це пише Блаженніший Луїс-Рафаель кардинал Сако, Патріарх Вавилонський, Глава Халдейської Католицької Церкви, у листі до іракської молоді, опублікованому після завершення Синоду Єпископів у Ватикані, під час якого він був одним з Делегованих Президентів.

В листі зазначається, що настав момент, аби Церква, будучи «батьком і матір’ю» своїх дітей, «рухалася, об’єднувалася і трудилася як одна команда, до якої входять служителі і вірні». «Ми повинні навчитися слухати молодь і людей, – пише кардинал Сако, – для того, аби пізнавати не в теорії, а на практиці їхню дійсність і їхні ситуації».

Церква – це сім’я

Глава Халдейської Католицької Церкви вважає за необхідне «присвятити особливу увагу молоді в церковних спільнотах для того, аби втілити концепцію «Церкви як сім’ї», здатної приймати, слухати, обіймати і підтримувати усіх. Він також вказав на необхідність розвивати у церковному житті лідерські здібності юнаків і дівчат, бо Святий Дух дарує Свої дари однаково як чоловікам, так і жінкам. «Ми маємо на меті, – додав він, – створити в Багдаді молодіжний центр, який стане центром духовності, культури та спорту, з бібліотекою та Інтернетом».

Ціна вірності Церкві

Патріарх запевняє молодих людей, що в Церкві вони можуть отримати допомогу та підтримку. «Церква є їхнім домом, і в ній вони мають своє місце і свою роль, – пише він. – І Церква зі своїми служителями, єпископами та священиками, пропонує їм всебічну підтримку».

Згадуючи ватиканський Синод, присвячений молоді, Блаженніший Луїс-Рафаель зазначив, що його метою було допомогти Церкві вийти назустріч молоді й через неї зустріти людей в їхній дійсності. «Іракські християни, і особливо молоді люди, – читаємо далі в листі, – досвідчили Божу любов, і, в свою чергу, засвідчили вірність, особливо тоді, коли змушені були залишити все у своїх містах та селах задля того, аби зберегти свою віру. Деякі пожертвували своїм життям, отримавши корону мучеництва. Ми дякуємо їм і пишаємося ними».

Переосмислити роль жінки в Церкві та суспільстві

За словами кардинала Сако, настав час переосмислити бачення ролі жінок у суспільстві та в Церкві, також у світлі розвитку культурного та соціального контексту. «Молодь, вважає, що Церква не дає жінкам місця, на яке вони заслуговують, – пише він. – Тому Церква, ґрунтуючись на принципах віри, повинна переглянути свою позицію та стратегію щодо жінки. Вона повинна особливо цінувати харизму жінок у звіщенні Євангелія та служіння людям у сфері освіти, супроводу, управління, душпастирської діяльності та літургії».