Літні люди: в самотності коронавірус вбиває більше. Ватиканське послання
  • Втр, 07/04/2020 - 19:16

Очільники Дикастерії в справах мирян, сім’ї та захисту життя закликають не залишати на самоті літніх людей, бо самотність може погіршувати їхній стан здоров’я, наражаючи їх на небезпеку важче переносити Covid-19.

«Серед цієї “несподіваної та лютої бурі ми зрозуміли”, як нагадав Папа Франциск, "що ми в тому самому човні". В ньому є також літні люди», – цими словами розпочинається послання Дикастерії в справах мирян, сім’ї та захисту життя, звернене до літніх людей, які платять найвищу ціну за пандемію Covid-19. Статистика свідчить, що в Італії понад 80% людей, які втратили життя, мали понад 70 років.

Хвороба самотності 

«Літні люди: в самотності коронавірус вбиває більше» – такою є тема цього послання, автори якого цитують Папу Франциска, що декілька тижнів тому зазначив, що «самотність може бути хворобою, яку можна вилікувати милосердям, близькістю та духовною підтримкою». Ці слова, як зазначається в посланні, допомагають зрозуміти, що однією з попередніх патологій, які ведуть до погіршення стану хворих на Covid-19, може бути самотність. Невипадково багато смертних випадків мали місце серед похилих віком людей, які жили самотньо, далеко від своїх родин. Очільники Дикастерії в справах мирян, сім’ї та захисту життя закликають докладати всіх зусиль, аби виправити цю ситуацію, що в теперішніх обставинах може означати врятування життя.

Конкретні справи милосердя

В посланні вказано на ініціативи, які здійснює Церква, аби допомогти людям похилого віку. Домашні відвідини, які стали неможливими, замінилися дзвінками, голосовими або відеоповідомленнями, чи листами. Парафії часто займаються доставкою продуктів харчування та ліків тим, хто не може виходити з дому. Майже всюди священики надалі відвідують людей, аби уділити їм Святі Таїнства. Багато волонтерів, особливо молоді, продовжують своє служіння, опікуючись найслабшими.

Автори послання наголошують, що серйозність ситуації вимагає робити ще більше для похилих віком, наприклад, молячись за них, організовуючи мережі солідарності та ін., бо ми всі несемо спільну відповідальність, «що випливає з усвідомлення безмежної цінності кожного людського життя та вдячності нашим батькам, бабусям і дідусям». «Ми не можемо залишити  літніх людей наодинці, бо в самотності коронавірус вбиває більше», – підкреслюють вони. 

Будинки для престарілих під загрозою

Провідники Дикастерії звертають особливу увагу на тих, хто живе в будинках для престарілих, де останніми тижнями в Італії померло багато людей внаслідок Covid-19. Серед причин цього феномену – зосередження великої кількості ослаблених осіб в одному місці; іноді, причиною цього є довготривала занедбаність в догляді та лікуванні. Автори наголошують, що незважаючи на складність ситуації, яку ми переживаємо, «рятувати життя людей похилого віку, що живуть у будинках для престарілих, або які є самотніми чи хворими, є таким самим пріоритетом, як і рятувати будь-яку іншу людину». 

Співчувати подібно до жінок-мироносиць

“У стражданнях, які ми всі переживаємо цими днями, ми покликані бачити майбутнє, – читаємо в посланні. – В любові багатьох дітей та онуків, а також у турботі волонтерів та тих, хто надає допомогу, немов би оживає співчуття жінок, які пішли до гробу, щоб подбати про Христове тіло. Подібно до них, нам страшно, так, як і вони, ми знаємо, що не можемо не відчувати – зберігаючи відстань – співчуття, якого Він нас навчив. Як і ці жінки, ми незабаром зрозуміємо, що важливо залишатися поруч з тими, хто потребує, навіть якщо це могло здаватися небезпечним чи марним, будучи впевненими у словах, сказаних Ангелом, що закликав не боятися.”

На завершення Дикастерія в справах мирян, сім’ї та захисту життя закликає усіх приєднатись до молитви за бабусь і дідусів та людей похилого віку в усьому світі, а коли це можливо, робити так, щоб вони не були самотніми.