Літній християнський табір «Дорогами милосердя» в Мондраґоне
  • Срд, 29/06/2016 - 09:42

Від 12 до 18 червня  2016 року на березі моря в селищі міського типу Мондрагоне відбувся літній християнський табір для українських дітей з італійських міст Аверси, Мондраґоне і Капуа віком від 6 до 14 років. У таборі взяли участь 23 дітей.

Для успішного проведення табору до праці було залучено аніматорів з України: Назара Дуди та Наталії Мусій, працівників Катехитичного Інституту Українського Католицького Університету, вчителів української школи «Пролісок» м. Аверси: п. Аліни Кулини та п. Ірини Гіляс.

Смачну українську кухню готував п. Євген Глушко. Тиждень проведений з дітьми на морі залишив масу емоцій, незабутніх вражень. Все було цікаво, починаючи від ранкової руханки. Так як табір був на березі моря, то була можливість провадити руханку не тільки на подвір’ї, а й на березі моря. Всі дні були дуже насичені різними заходами. Кожного дня діти були присутні на Богослужінні. Якщо від першого дня дехто з них ще навіть не знав, як себе поводити, то до кінця тижня  вони вже навіть допомагали співати. У великиій пригоді стали книжечки з текстом Божественної Літургії, яку кожен учасник уклав самостійно. Дуже цікаво було дітям і на тематичних заняттях. Кожен день вони працювали над окремою темою. Невимушеність обстановки, завдання, які діти виконували  індивідуально і по групах викликали дітей на відвертість, заставляли дітей замислитись над темою, яка їм пропонувалась. А далі їх чекали захоплюючі ігри, естафети, конкурси, купання в морі. Після обіду дітей чекали цікаві майстер-класи щодо виготовлення воскових свічок, ляльок-мотанок. А коли шеф-кухар провів майстер–клас по виготовленні вареників, кожна дитина змогла розкрити себе, свої вміння.

Табір мав неоціненне значення для духовного росту дітей, адже все було спрямоване на те, щоб діти зрозуміли і навчилися жити. Одним із завдань було показати дітям багате життя з Богом "без комп’ютерів": навчити їх спілкуватись і товаришувати. Самостійне прибирання кімнат, чергування на кухні, допомога старшим, меншим, теж мало позитивний результат для морального росту дітей. А на заключному конкурсі талантів усі ще раз переконались які наші діти дійсно талановиті і різносторонні. Хтось співав, інший декламував вірші, ще інші танцювали і навіть грали на сопілці. Коли настав час їхати до дому абсолютно всі діти хотіли продовжити перебування в таборі.

Здоров’я і міцний духовний фундамент для кожної підростаючої людини, яка формується - ось мета якої ми прагнемо. І однією сходинкою на цьому шляху є  перебування дітей у таборі-літньому християнському таборі.

о. Ігор Горішний, Мондраґоне