Літній оздоровчий патріотичний табір «Україна – це ми!» провели для 85 потребуючих дітей на Івано-Франківщині
  • Суб, 26/07/2014 - 10:18

Літні канікули – найцікавіша пора для дітей, час захоплюючих пригод і поїздок, нових знайомств та зустрічей. Вже традиційно Карітас Івано-Франківськ УГКЦ дарує своїм підопічним дітям можливість оздоровитись та відпочити у літньому таборі. Цьогоріч 85 дітей з малозабезпечених, багатодітних та неповних сімей, що перебувають в складних життєвих обставинах, представники батьків, волонтери та працівники місцевого Карітасу вперше побували у «Дитячому Cелищі» релігійної місії «Карітас-Спес», що знаходиться в Яблуниці (Яремчанський район).

Щоб організувати для дітей активний, пізнавальний і пам’ятний відпочинок було розроблено спеціальну програму «Україна – це МИ», яка була насичена заходами різного спрямування і щоденно включала ранкову зарядку, виховні заходи, творчі конкурси патріотичного спрямування, майстер-класи, відпочинок на природі,  спортивні змагання, вільне спілкування із волонтерами та однолітками, духовні бесіди і вечірню молитву.

Розповідає Леся Дорош, координатор по роботі з дітьми і молоддю Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ: «Особливістю цього табору став його глибоко національний та патріотичний характер. В світлі буремних подій в нашій державі ми намагались акцентувати увагу на любові до рідної країни, дотриманні українських традицій, вшануванні пам’яті героїв, які загинули за наше щасливе майбутнє, за незалежність нашої держави.

Діти та батьки серйозно готувалися до урочистостей з нагоди відкриття табору.  Насичені патріотичним духом та любов’ю до рідної Батьківщини загонові пісні, спільне виконання гімну України об’єднувало усіх в одну велику дружню родину. І це не було суто нашою ідеєю – самі діти і їх батьки забажали такого табору в цім році».

Усі заходи, що проводилися, незважаючи на свій спортивний, інтелектуальний чи розважальний характер, тісно перепліталися із історією України, національними звичаями та традиціями. За допомогою інтелектуального заходу «Ігри патріотів» діти узагальнили свої знання про географію, історію, культуру, традиції українського народу. Кожен і всі змогли відчути себе запорізькими козаками завдяки спортивним змаганням «Козацькі забави», де діти  дізналися більше про козацькі традиції, побут, звичаї, старалися наслідування їх кращі риси характеру: добродушності, безкорисливості, товариськості, бажання завжди прийти на допомогу.  Створенню доброзичливої атмосфери та уважного ставлення учасників один до одного, розвитку спостережливості, уважності, творчому потенціалу, посприяла гра на всю зміну «Листівка на пам'ять».

Не менш цікавим та захопливим був творчий конкурс «Чічка Прикарпаття і Легінь Карпат» та розважальний захід «Україна має талант», за допомогою якого діти виявили та розкрили свої таланти, навчились демонструвати їх широкому загалу, проявляти артистизм та креатив у підготовці до конкурсів. А побачити красу Карпат і стати учасниками флеш-мобу національного спрямування, діти мали можливість під час поїздки на туристичний комплекс «Буковель».

Щоб урізноманітнити відпочинок та відволікти дітей від розумової та фізичної активності, учасникам табору була запропонована робота також в творчих майстернях. Різноманітні майстер-класи дозволили кожному опанувати різні види творчої діяльності: виготовлення вітальних листівок технікою квілінг, літніх квітів із гофрованого паперу, виробів з полімерної глини, прикрас із кольорових стрічок, різноманітних виробів технікою орігамі. Чудовим сюрпризом для дітей став майстер-клас по карвінгу, під час якого вони навчились вирізати з овочів і фруктів різноманітні фігури. А майстер-класи в національному стилі дозволили усім бажаючим створити ляльку-мотанку, браслет-крайку, національну іграшку з глини, жовто-блакитний браслет чи брелок з бісеру, навчитись розписувати фарбами дерев’яні фігурки, створювати обереги із різноманітних круп. Усі бажаючі власноруч виготовили яскраві подарунки для рідних та чудові сувеніри на згадку про чудовий літній відпочинок.

Щовечора для дітей проводилися розважальні українські дискотеки або посиденьки біля ватри, які супроводжувалися розповідями про українських національних героїв, звичаї нашого народу, співами пісень під гітару, веселими іграми та розвагами. Працівники Карітасу кажуть, що за такої атмосфери і якісного відпочинку підопічні діти дуже відкриваються і з ними стає легше працювати педагогам і соціальним працівникам.

«Табір «Україна – це МИ» дав змогу не тільки відпочити та зміцнити здоров’я дітей та батьків, а й розширив їх кругозір, посприяв вихованню таких якостей як ініціативність, комунікабельність, відповідальність, любов до рідного. Патріот – це людина, яка любить свою Батьківщину, а значить і мову, людей, звичаї,  готова завжди прийти на допомогу тим, кому вона потрібна, та  готова служити інтересам держави. І ми щиро віримо, що з наших дітей виростуть справжні патріоти рідної землі», – стверджує Леся Дорош.

Літнє оздоровлення стало можливим завдяки фінансуванню Карітас Єпархії Трір (Німеччина), акції «Різдвяна свічка» та МБФ «Карітас України» в рамках проекту «Соціальна і психологічна допомога для дітей та підлітків з труднощами в навчанні та соціалізації».