Літній відпочинок молоді з особливими потребами
  • Пон, 12/09/2016 - 16:07

Молодь з особливими потребами завжди були однією з ключових цільових груп соціальних проектів Карітасу України. Протягом року вони мають можливість відвідувати спеціалізовані центри, покликані сприяти подоланню соціальної ізоляції, адаптації до життя у соціумі, а також творчій та освітній самореалізації. Влітку регіональні офіси Карітасу, за сприяння донорів та приватних благодійників, організовують літні табори для своїх підопічних та їх батьків, аби урізноманітнити дозвілля, а також сприяти фізичній і психологічній реабілітації вихованців.

Донорами роботи Карітасу України з неповносправними людьми серед інших є Карітас Франції, Карітас Іспанії та фундація Реновабіс. Разом з тим, регіональні відділення Карітасу займаються і локальним фандрейзингом, аби залучити додаткові кошти на літній відпочинок для неповносправної молоді. Так Карітас Львів для цієї мети співпрацює з мережею Kredens Café - cкриньки збору коштів знаходяться біля кожної каси в кав'ярнях мережі; а також проводить ярмарки з продажу виробів, виготовлених руками неповносправної молоді.

Підопічні центру зі Львова разом з батьками наприкінці серпня змогли відпочити у літньому оздоровчому таборі, який проходив у реколекційному будинку отців редемптористів (м. Яремче). Програма відпочинку була організована так, аби поєднати і фізичну активність на природі (ранкова руханка, ігри на свіжому повітрі, купання у річці, походи в гори) з розвитком творчих можливостей та духовно-виховною роботою. Було багато цікавих творчих занять та конкурсів для дітей та батьків, а також спеціальні тематичні дні - «Дороги нашого життя», «Дорога любові», «Дорога добра», «Дорога милосердя», «Дорога вдячності» тощо). Як зазначили організатори табору, зміст, форми і методи роботи табору будувалися на принципах самоврядування та демократії, пріоритетності загальнолюдських цінностей, а самі вихованці розповідали, що кожен день життя у літньому таборі допомагав їм зрозуміти, що потрібно бути спритними і сміливими, дружніми і чесними, добрими і творчими.

Тим часом 15 підопічних Карітасу зі Стрия провели декілька незабутніх літніх днів серед мальовничої природи с. Гошів, назвавши свій табір «Особливе літо з Карітасом» і спрямувавши діяльність передусім на оздоровлення та веселе дозвілля, а також навчання молодих людей самостійності, відповідальності та згуртованості. Допомагали організувати дозвілля вісім батьків і співробітники Карітасу. Цікавим стало спостереження організаторів, що особливо сподобалось у таборі тим молодим людям, які мали можливість пожити ці дні без батьків, адже це була можливість показати свою самостійність у побуті, в громадських місцях, на природі – застосувати ті вміння і навички, які були здобуті під час відвідування соціального центру. Такі вихованці поводились менш скуто, більше брали участь у іграх та розвагах, що свідчить, що багаторічна робота з молоддю з особливими потребами дає свої плоди. Але відпочинок пішов на користь всім - всі вихованці говорили, що весело провели час, відпочили і повернулись з новими враженнями до дому.

Вже декілька років поспіль Карітас Івано-Франківськ організовує відпочинок для особливих дітей та молоді на базі реколекційного центру св. Апостола Андрія у с. Заріччя Надвірнянського району. Цей відпочинок в останні дні літа став справжньою і неприхованою радістю для десяти осіб з обмеженими можливостями Івано-Франківського геріатричного пансіонату і семи дітей парафіяльного осередку смт. Рожнятів. Програма табору, яка отримала назву «У дружбі наша сила!», сприяла вихованню любові до ближнього, навчала цінувати друзів, розвивати творчі здібності – було багато рухливих вправ, майстер-класів з виготовлення вітальних листівок технікою «квілінг», ляльок-мотанок, конкурсів малюнків, ігор, прогулянок, а кожен день завершувався дискотекою і співами біля вогнища. «Незважаючи на насичений режим нашого відпочинку і втому, всі ми дуже задоволені. Особливо мені запам’яталась ватра в останній вечір табору і виготовлення ляльки - мотанки», ─ ділиться враженнями Тетяна, учасниця табору.

В свою чергу підопічні Карітасу Борислав мали нагоду взяти участь у історико-краєзнавчій відпочинковій поїздці до с. Яноші Закарпатської області. Поїздка мала на меті ознайомити учасників з історичним минулим Закарпатського краю, сприяти осмисленню духовно моральних цінностей та оздоровленню друзів у термальних джерелах. Програма поїздки передбачала участь підопічних у різних пізнавальних та оздоровчих заходах : поїздка в Мукачівський Замок, оздоровлення в термальних водах в Косино та Берегово. Також випала нагода відвідати урочище «Під Джублик» (Нижнє Болотне Берегівського району), взяти участь в Літургії, послухати розповідь монахині про історію появи Пресвятої Родини та набрати свяченої води. Кожен день розпочинався з молитви та ранкової руханки, а ввечері проводились вікторини та танцювальні конкурси. Поїздка – це не тільки відпочинок, а можливість провести час у спілкуванні з новими друзями, пізнати краще один одного, та довідатись історичне минуле Закарпатського краю. Учасники поїздки щиро вдячні за незабутній хвилини радості. 

Всі такі заходи – необхідний і вагомий компонент у роботі з молоддю з особливими потребами. Адже активний відпочинок надихає їх до творчості, знімає внутрішні комплекси, допомагає розвивати комунікацію, дає змогу повірити в себе та відчути себе потрібними і захищеними.