Літургійні заходи з нагоди завершення Ювілейного року Божого милосердя в УГКЦ
  • Срд, 09/11/2016 - 10:11

Владика Богдан (Дзюрах), голова оргкомітету Ювілейного року Божого милосердя в УГКЦ повідомив про літургійні заходи, пов’язані із завершенням цього року у нашій Церкві.

В листі йдеться про те, що, як відомо, Ювілейний Рік в Католицькій Церкві офіційно завершиться 20 листопада в Римі, коли Вселенський Архиєрей Франциск урочисто замкне Святі двері в базиліці св. Петра, про що Папа повідомляв у Буллі “Обличчя Милосердя”.

Натомість, тижнем раніше, тобто 13 листопада, передбачено закінчення Ювілейного року в Помісних Церквах та Єпархіях Католицької Церкви по всьому світі. Щодо літургійного перебігу завершення Ювілейного року в Єпархіях УГКЦ, то відповідно до вказівок Папської ради сприяння новій євангелізації, не передбачено окремого Чину закривання Ювілейних дверей, відповідно, не потрібно здійснювати самого закривання Дверей. Натомість, літургійним способом завершення Святого року має стати подячна Божественна Літургія, яку в катедральному храмі очолить Правлячий єпископ.

Крім того заохочується, щоб у всіх храмах у цей день були звершені подячні молитви за дари Божого милосердя, якими Господь обдаровує нас повсякчасно, а особливо за ті дари, які ми отримали у цьому Ювілейному році. З цієї нагоди запропоновано текст окремих прохань на сугубій єктенії, які уклала Патріярша літургійна комісія та тексти Молебного чину на завершення Ювілейного року, який можна відправити після Літургії (тексти подано нижче).

Водночас Владика Богдан у своєму листі наголошує на те, що закінчення Ювілею не означає закінчення дороги милосердя, закликаючи і надалі віддавати себе в обійми Милосердного Отця через Таїнство покаяння, яке було в центрі всієї Церкви протягом Ювілейного року. Так само діла милосердя мають ставати щораз більше природною поставою і характерною прикметою Христових учнів. Тому побажанням Церкви є, щоб з закриттям Дверей Милосердя не замкнулася активність Церкви у служінні вбогим, а навпаки, щоб у світлі Ювілейного року, це служіння Церкви ставало ще більше присутнім у теперішньому світі.

Прес-служба УГКЦ в Італії  


ДОДАТОК

Прошення до Сугубої єктенії

з нагоди закінчення Ювілейного року Божого милосердя в УГКЦ:

Ще молимось Господеві Богу нашому, що Він відкрив двері сердець наших для пізнання Його любові  і дарував нам ви́щу понад розум милість Свою: Скоро вислухай і милостиво помилуй.

Ще молимось, щоб Милосердний і Чоловіколюбний Бог наш, вилив на нас божественні струмені милості Своєї, ізбавив од усякого лиха і подав Свою божественну благодать з висоти: Скоро вислухай і милостиво помилуй.

КІНЦЕВА МОЛИТВА

Диякон:З умилінням усі голови приклонивши, Господу помолімся.

Лик:Господи, помилуй.

Архиєрей/Священик читає оцю молитву про Боже милосердя:

Господи щедрий і милосердний, довготерпеливий і многомилостивий! Вислухай молитви наші і зверни увагу на голос моління нашого і яви нам знак милости Твоєї, наведи нас на дорогу Твою, щоб ходили ми в правді Твоїй. Звесели серця наші, щоб ми боялись імення Твого святого, бо Ти великий і твориш чуда; ти Бог єдиний і немає подібного Тобі між богами, Господи. Ти сильний у милості і добрий у силі, аби допомагати й утішати, і спасати всіх, хто на ім'я Твоє святе уповає.

Тому до Тебе, всемогутній і милостивий Боже, нині прибігаємо і з умилінням просимо: не закривай перед нами дверей Твого милосердя! Вилий на нас і на увесь наш народ повноту Своїх дарів, веди нас дорогою правди і любови та дай нам бути всюди і завжди живим знаряддям і дієвим знаком Твоєї милостивої і милосердної присутності у світі!

Виголос: Бо тобі належить усяка слава, честь і поклоніння: Отцю, Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Лик:Амінь.


 

МОЛЕБНИЙ ЧИН

З нагоди завершення Ювілейного Року Божого Милосердя

Диякон: Благослови, владико.

Архиєрей:Благословен Бог наш завжди, нині і повсякчас, і на віки вічні.

Лик:Амінь.

Слава Тобі. Боже наш, слава Тобі.

Царю небесний, утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, скарбе дібр і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, благий, душі наші.

Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний, помилуй нас(3).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, посіти і зціли немочі наші імени твого ради.

Господи, помилуй(3)

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Архиєрей:Бо Твоє єсть царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки вічні.

Лик:Амінь. І одразу співає«Бог – Господь» на глас 8:

Бог – Господь, і явився нам; * благословен, хто йде в ім'я Господнє.

Стих: Прославляйте Господа, бо він добрий, бо милість його вічна.

Стих: Вони навколо обступили мене, але я ім'ям Господнім переможу їх.

Стих: Я не вмру, а житиму і розказуватиму про діла Господні!

Стих: Камінь, яким знехтували будівничі, став головним на розі. Від Господа це сталось, і дивне воно в очах наших.

Тропар, глас 8:З висоти зійшов Ти, Милосердний,* погребення прийняв Ти тридневне,* щоб нас визволити від страстей.* Життя і воскресення наше,* Господи, слава Тобі.

Слава і нині:Богородичний, глас 6:Милосердя двері відкрий нам, благословенна Богородице,* щоб, надіючися на Тебе, ми не погибнули,* але щоб ізбавились тобою від бід.* Ти бо єси спасення роду християнського.

Диякон:Будьмо уважні.

Архиєрей:Мир всім.

Диякон:Премудрість, будьмо уважні.

Прокімен, глас 4:Милості Твої, Господи, повік оспівуватиму, з роду в рід(Пс. 88,2).

Стих:Бо сказав Ти: Повік милість збудується(Пс. 88,3).

Диякон:Господу помолімся.

Лик:Господи, помилуй.

Архиєрей:Бо Ти святий єси, Боже наш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки вічні.

Лик:Амінь.

«Всяке дихання»,глас 4.

Всяке дихання нехай хвалить Господа.

Стих:Хваліте Бога у святинях його.

Стих:Хваліте його у тверді сили його.

Євангеліє

Диякон:Щоб сподобилися ми слухання святого євангелія, Господа Бога молім.

Лик:Господи, помилуй(3)

Диякон:Премудрість, прості, вислухаймо святого євангелія.

Архиєрей:Мир всім.

Лик:І духові Твоєму.

Диякон:Від Луки святого євангелія читання.

Лик:Слава Тобі. Господи, слава Тобі.

Диякон:Будьмо уважні.

Євангеліє від Луки 6, 31-36.

Сказав Господь: Як бажаєте, щоб вам чинили люди, чиніть їм і ви так само. Коли ви любите тих, що вас люблять, яка вам заслуга? Таж бо й грішники люблять тих, що їх люблять. І коли чините добро тим, що вам чинять, яка вам заслуга? Та й грішники те саме чинять. І коли ви позичаєте тим, від кого маєте надію назад узяти, яка вам заслуга? Адже і грішники грішникам позичають, щоб відібрати від них рівне. Ви ж любіть ворогів ваших, добро чиніте їм, і позичайте, не чекаючи назад нічого, а велика буде ваша нагорода, й будете Всевишнього синами, бо він благий для злих і невдячних. Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний.

Лик:Слава Тобі, Господи, слава Тобі.

І співають оці стихири, глас 6:

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові:

Отче, Слове і Душе, * Тройце Свята, очисти * множество прогрішень наших.

І нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь:

Молитвами Богородиці, * Милостивий, очисти * множество прогрішень наших.

Стих: Помилуй мене, Боже, по великій милості твоїй, і по множеству щедрот твоїх очисти беззаконня моє.

(Глас 2) Отче предобрий і Сину, Слово Отчеє,* і Душе Святий, нестворене єство,* що маєш джерело милосердя* і виливаєш бездонні благодаті, і потоки щедрот!* Прийми нашу молитву й моління,* подай усім грішникам прощення, як Бог щедрий і чоловіколюбний.

Єктенія

Диякон:Помилуй нас, Боже, по великій милості твоїй, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Лик: Господи, помилуй(3).

Ще молимось Господеві Богу нашому, щоб вислухав голос моління нас, грішних, і помилував рабів своїх, і охоронив нас від усякої скорботи, біди, гніву й нужди, і всякої болізні душевної і тілесної, і дарував нам здоров’я з довголіттям, промовмо всі: Скоро вислухай і милостиво помилуй.

Лик:Господи, помилуй(3).

Ще молимось, щоб зберегтися містові цьому і святому храму цьому, і всякому городові, селу і країні, від голоду, загибелі, землетрусу, потопу, граду, вогню, меча, нападу чужинців і міжусобної брані, і щоб він був милостивий, добропривітний і добропомічний, благий і чоловіколюбний Бог наш, і відвернув увесь гнів свій, що наступає на нас, і ізбавив нас від належної праведної своєї погрози, і помилував нас.

Лик:Господи, помилуй(12).

Ще молимось Господеві Богу нашому, що Він відкрив двері сердець наших для пізнання Його любові  і дарував нам ви́щу понад розум милість Свою: Скоро вислухай і милостиво помилуй.

Лик:Господи, помилуй(3).

Ще молимось, щоб Милосердний і Чоловіколюбний Бог наш, вилив на нас божественні струмені милості Своєї, ізбавив од усякого лиха і подав Свою божественну благодать з висоти: Скоро вислухай і милостиво помилуй.

Лик:Господи, помилуй(3).

Ще молимось, щоб Господь Бог вислухав голос моління нас, грішних, і помилував нас.

Лик:Господи, помилуй(3).

Вислухай нас, Боже, Спасителю наш, уповання всіх кінців землі і тих, що на морі далеко, і, Милостивий, будь милостивим, Владико, до гріхів наших і помилуй нас. Бо милостивий і чоловіколюбець Бог єси, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки вічні.

Лик:Амінь.

Диякон:З умилінням усі голови (і коліна) приклонивши, Господу помолімся.

Лик:Господи, помилуй.

Архиєрей читає оцю молитву про Боже милосердя:

Господи щедрий і милосердний, довготерпеливий і многомилостивий! Вислухай молитви наші і зверни увагу на голос моління нашого і яви нам знак милости Твоєї, наведи нас на дорогу Твою, щоб ходили ми в правді Твоїй. Звесели серця наші, щоб ми боялись імення Твого святого, бо Ти великий і твориш чуда; ти Бог єдиний і немає подібного Тобі між богами, Господи. Ти сильний у милості і добрий у силі, аби допомагати й утішати, і спасати всіх, хто на ім'я Твоє святе уповає.

Тому до Тебе, всемогутній і милостивий Боже, нині прибігаємо і з умилінням просимо: не закривай перед нами дверей Твого милосердя! Вилий на нас і на увесь наш народ повноту Своїх дарів, веди нас дорогою правди і любови та дай нам бути всюди і завжди живим знаряддям і дієвим знаком Твоєї милостивої і милосердної присутності у світі!

Виголос: Бо тобі належить усяка слава, честь і поклоніння: Отцю, Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Лик:Амінь.

Відпуст.

Диякон:Премудрість.

Лик:Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

Архиєрей:Слава Тобі, Христе Боже, уповання наше, слава Тобі.

Лик:Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь. Господи, помилуй(3).Преосвященніший владико, благослови.

Христос, милостивий і істинний Бог наш, молитвами пречистої своєї Матері, преподобних і богоносних отців наших, і всіх святих, помилує і спасе нас, як благий і чоловіколюбець.

Лик:Амінь.