Литва: архієпископ Матульоніс, який став мучеником за часів комунізму, буде благословенний
  • Птн, 17/02/2017 - 12:57

25 червня 2017 року у Вільнюсі відбудеться беатифікація Теофілюса Матульоніса (1876–1962) під проводом кардинала Анджело Амато, префекта Конгрегації з канонізації святих.

Посланець Папи зазначив, що «оголошення про беатифікацію преподобного архієпископа Теофілюса – це подарунок для литовського народу», вказано на сайті Конференції єпископів.

Життя архієпископа Матульоніса «свідчить про мужність і силу», за допомогою яких людина може витримати в системі, що зневажає релігію й совість. Він пережив «шістнадцять років у в’язниці й чотири під домашнім арештом не за злочини, а лише з любові до християнської віри». Його мучеництво засвідчує цілковиту вірність Євангелієві та любов до Церкви. Матульоніс, колишній архієпископ Кайшядоріса, помер від отруєння. Він став мучеником атеїстичної радянської держави після того, як кілька разів був у в’язниці й на засланні до Сибіру. 
У Литві церемонія беатифікації відбудеться вперше. «Це не просто історична подія, а запрошення жити за Євангелієм із мужністю перед проблемами сьогодення й перед обличчям переслідувань. Це хороша можливість зустрітися з живим Ісусом і стати його учнем», – ідеться на сайті Конференції.