Ліван: провідні політичні партії підписали договір про партнерство, запропонований маронітами
  • Втр, 12/05/2015 - 23:23

Вісім провідних партій Лівану, об'єднані у два блоки, які контролювали політичне життя країни, підписали договір про партнерство.

Документ, названий «Національне партнерство заради зміцнення держави та боротьби з тероризмом», був розроблений з ініціативи політкомісії Маронітської ліги. Автори документу сподіваються, що він допоможе відновити внутрішньополітичний діалог і вивести Ліван з паралічу, викликаного конфліктами і взаємними вето.

Презентація договору відбулася 9 травня в Бейруті. Очікується, що його підпишуть представники шиїтської «Хезболли», «Ліванських сил», «Партії майбутнього» та «Вільного патріотичного руху». Текст буде представлений на схвалення маронітському патріарху Бешару Бутросу ар-Раї.

«Ми, представники політичних партій, - свідчить документ, - заявляємо, що є представниками єдиного, плюралістичного Лівану, і підтверджуємо нашу прихильність партнерству і взаємоповазі - незважаючи на релігійні, культурні та політичні відмінності». На цій основі, вважають ліванські політики, можна захистити країну від хвилі екстремізму і фанатизму, що захлеснула ряд країн - у тому числі арабських.

Виступаючи на презентації договору, міністр культури Лівану Роні Арейжі, представник маронітського руху «Аль-Мараді», торкнувся страждань християн на Близькому Сході, підкресливши, що вони стали першими жертвами «керованого хаосу», організованого регіональними та світовими державами.